De daling van prijzen voor gas en stroom op de groothandelsmarkt begint beetje bij beetje ook door te sijpelen naar prijzen voor consumenten. Energiebedrijf Budget Energie verlaagt zijn variabele tarieven voor nieuwe klanten, zodat die lager zijn dan het energieplafond van de overheid.

Onder het prijsplafond geldt een maximumtarief voor gas van 1,45 euro per kuub. Voor stroom ligt dat om 0,40 euro per kWh. Deze tarieven zijn gekoppeld aan een verbruiksplafond van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom op jaarbasis. Lees hier hoe dit precies werkt.

Voor bestaande klanten van energiebedrijven met variabele contracten geldt dat consumentenprijzen veelal eens per maand of per drie maanden worden aangepast. Daarbij baseren energieleveranciers zich op inkoopprijzen gedurende één of enkele maanden voorafgaand aan de prijsaanpassing voor hun klanten. De gemiddelde inkoopprijzen zijn dan van belang.

Wie een zogenoemd dynamisch contract heeft, krijgt in principe wel te maken met prijzen die per dag of zelfs per uur kunnen variëren, aangezien ze gekoppeld zijn aan de prijzen op groothandelsmarkten.

Lagere prijzen stroom en gas voor nieuwe klanten

Budget Energie zegt voor nieuwe klanten variabele tarieven te kunnen aanbieden die lager zijn dat het maximum van het prijsplafond, omdat het maandelijks energie inkoopt en momenteel zijn de prijzen lager dan het door de overheid ingestelde plafond.

Nieuwe klanten kunnen direct gebruik maken van de tarieven. Bestaande klanten krijgen pas per maart de lagere tarieven. Budget Energie zegt voor deze klanten wat eerder de energie in te kopen. Bovendien moeten klanten dertig dagen voor een tariefswijziging daarover worden ingelicht.

Uit een inventarisatie van Business Insider op basis van prijzen van Energievergelijk.nl bleek begin deze maand dat de aanbieder van dynamische contracten Next Energy al onder het niveau van het prijsplafond zat. In het geval van dynamische tarieven bewegen de prijzen van consumenten op dagbasis mee met de groothandelsprijzen en werken prijsdaling op de groothandelsmarkt dus sneller door.

De grote energieleveranciers Vattenfall en Essent kondigden eind vorig jaar voor bestaande klanten juist verhogingen aan van de prijzen van stroom en gas per 1 januari 2023, omdat ze eerder relatief duur hadden ingekocht. Eneco heeft zijn variabele tarieven voor bestaande klanten per 1 januari juist verlaagd.

LEES OOK: Zo wordt boete bepaald als je een vast energiecontract tussentijds opzegt – vanaf april mogelijk terugkeer van vaste prijzen gas en stroom