Een echte belastingherziening maakt het kabinet Rutte 2 niet meer mee. Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra erkent nu dat een forse verhoging van de btw van de baan is.
Het opstappen van D66 bij de onderhandelingen over herziening van het belastingstelsel, maakt het doorvoeren van grote aanpassingen van het belastingstelsel ondoenlijk. Een grote belastinghervorming is daarmee van de baan. In ieder geval vóór de verkiezingen van 2016.
Dit betekent volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ook dat de verhoging van de btw van de baan is “(…) nu de oppositie is afgehaakt, is dit van tafel”, gaf Zijlstra dinsdagochtend aan, aldus de NOS
Alleen het ‘zoete’ pakket is nog een optie: een netto lastenverlichting van 5 miljard euro staat nog op de agenda voor Prinsjesdag.
Geen belastinghervorming
D66-leider Alexander Pechtold stapte maandagavond uit de belastingonderhandelingen die hij voerde met het kabinet, de regeringspartijen VVD en PvdA en drie medeoppositiepartijen GroenLinks, ChristenUnie en SGP.
Verder onderhandelen heeft voor de overige partijen geen zin meer, omdat ze samen geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben.
Pechtold stelde na afloop van het overleg dat het kabinet te weinig ambitie heeft getoond om meer banen te scheppen. Ook zat er in de plannen te weinig vergroening van het belastingstelsel en werd er te weinig gedaan om het stelsel van toeslagen en aftrekposten te vereenvoudigen. ,,De verschillen tussen de coalitie en de vier oppositiepartijen zijn wat mij betreft te groot'', aldus Pechtold.
Andere oppositieleiders zagen nog wel mogelijkheden om verder te onderhandelen. Arie Slob (ChristenUnie) en Jesse Klaver (GroenLinks) hadden best verder willen praten, zeiden ze na afloop. Maar ze konden niet anders dan zich neerleggen bij het feit dat er zonder D66 zeker geen meerderheid te vinden is in de Senaat.
Binnen de coalitie werd bijzonder cynisch gereageerd op het opstappen van Pechtold. Volgens zowel VVD-fractievoorzitter Zijlstra, PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom, als staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) waren de agenda's al getrokken voor een vervolgoverleg toen Pechtold meldde dat hij niet meer meedeed. Sterker nog, melden bronnen: een nieuwe afspraak was al gemaakt voor later deze week.
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën noemde de afloop teleurstellend. ,,Er was een sfeer van aanpakken aan tafel, we trokken onze agenda's en toen stapte er één op.'' PvdA-leider Diederik Samsom zei: ,,We hadden een mogelijkheid om een heel groot pakket te maken, met veel banen. Nu wordt het een iets minder groot pakket, dat nog steeds ambitieus genoeg is.''
Een grondige belastinghervorming, inclusief een verhoging van het lage btw-tarief, is tijdens deze kabinetsperiode nu van de baan. Die was alleen mogelijk geweest als de vier oppositiepartijen aan tafel waren blijven zitten. Het kabinet wil sowieso de lastenverlichting van 5 miljard euro doorzetten. Het CDA heeft daar eerder al steun voor uitgesproken.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl