- BTC Direct heeft deze maand 11 miljoen euro bij investeerders opgehaald.
- Het Nederlandse cryptobedrijf wil hiermee onder meer een handelsafdeling opzetten die grote klanten helpt met het kopen en verkopen van digitale munten, een zogeheten ‘private trading desk’.
- Mede-oprichter Davy Stevens hoopt komende maand, in navolging van cryptobedrijf AMDAX, goedgekeurd te worden door De Nederlandsche Bank.
Met 11 miljoen euro aan kersvers kapitaal ziet het Nederlandse cryptobedrijf BTC Direct de toekomst rooskleurig in. De investering in het zeven jaar oude bedrijf werd afgelopen vrijdag bekendgemaakt.
Met hun diensten maakt de Nijmeegse onderneming handelen in onder meer bitcoin of ethereum mogelijk vanaf 30 euro; of via de app BLOX met een inleg van 1 euro.
BTC Direct wil met de zak geld het 50-koppige team uitbreiden en een nieuwe handelsafdeling uitbouwen voor vermogende investeerders en bedrijven die hun beleggingsportefeuilles willen diversificeren.
Ondanks de grilligheid van de cryptomarkt en de huidige coronacrisis denkt BTC Direct dat de echte doorbraak van cryptocurrency voor het grote publiek aanstaande is. “Je ziet dat banken in 2020 massaal geld bijdrukken vanwege de crisis”, vertelt mede-oprichter Davy Stevens aan de telefoon. “Dat zorgt voor een enorme inflatie.”
Inflatie die spaarders, huizenbezitters en aandeelhouders terug gaan zien in hun (krimpende) vermogen. "Bitcoins kunnen niet bijgedrukt worden", aldus Stevens.
Business Insider sprak met de mede-oprichter van BTC Direct over de miljoeneninvestering in het bedrijf, de toekomstplannen en de cryptomarkt in coronatijd.
Waar gaan jullie die 11 miljoen euro voor gebruiken?
Stevens: "Deze 11 miljoen is deels bedoeld als groeikapitaal, zodat het bedrijf harder kan groeien dan we normaal op eigen kracht hadden gekund. We willen opschalen en personeel aannemen. Sinds we in 2013 zijn begonnen, hebben we meer dan 600.000 klanten aan ons gebonden."
"We willen ook een private trading desk opzetten. Dat is een trend die we zien overwaaien uit de Verenigde Staten. Grote bedrijven, vermogende individuen of fondsen met een fikse cash balance willen een deel van hun geld in bitcoin investeren. In beginsel willen we inzetten op accountmanagement. Denk aan hoe vroeger aandelen werden verhandeld: door een medewerker die telefonisch altijd bereikbaar is voor de klant."
Wat is de impact van corona geweest op BTC Direct en de cryptomarkt?
"We zien een kleine extra toestroom van klanten. Mensen die thuis de tijd hebben om eens meer onderzoek te doen. Ze kijken uit interesse en leren zo meer over de ontwikkelingen in cryptoland."
"Corona heeft crypto wel in een stroomversnelling geduwd. Bitcoin is een hedge tegen inflatie. Banken drukken veel geld bij vanwege de economische gevolgen van de coronapandemie. Die enorme inflatie zien we terug in de waarde van aandelen, ons spaargeld en huizenprijzen."
"De prijs van 1 bitcoin is irrelevant, je moet naar de totale market cap kijken. Die teller staat momenteel op 218 miljard dollar. Bitcoins kunnen niet bijgedrukt worden. Dat is een geruststellende gedachte als je steeds minder kan kopen voor een euro. Mensen die nu onderzoek doen naar ontwikkeling van de economie en het financiële stelsel in coronatijd komen vanzelf uit bij bitcoin."
Cryptobedrijven moeten zich sinds kort registreren bij de De Nederlandsche Bank (DNB). Concurrent AMDAX is al goedgekeurd, wanneer krijgen jullie het groene vinkje?
"Voor zover het mij bekend is, heeft DNB zo'n vijftig registratieverzoeken gekregen van cryptobedrijven, waaronder BTC Direct. AMDAX is als eerste goedgekeurd. Half november is de deadline, we hebben er vertrouwen in dat wij ook een groen vinkje krijgen."
Was het moeilijk te voldoen aan de DNB-regels, die onder andere witwaspraktijken moeten tegengaan?
"Als ik kijk naar onze bedrijfsprocessen, die waren al voor deze regels ingericht. DNB verlangt dat als je crypto's verstuurt, het adres van je klant geverifieerd wordt. Dat is het vraagstuk waar veel partijen mee hebben geworsteld. Wij hebben relatief kleine aanpassingen moeten maken aan onze bedrijfsprocessen."
"Voor onze app BLOX was dat sowieso geen probleem: daar worden geen crypto's verstuurd. Deze verhandel-app die we in 2018 gelanceerd hebben, neemt de last van het beheren en veilig opbergen van crypto over van de consument. Een verantwoordelijkheid die gebruikers van BTC Direct wel zelf hebben. Bij BLOX is die verificatie niet nodig. En bij de BTC Direct-dienst vergde dat enkel kleine aanpassingen."
Hoe ziet de toekomst van BTC Direct eruit?
"Ik voorzie dat we ons meer gaan specialiseren in de conversie van euro's naar crypto's. Dat beperkt zich momenteel nog vooral tot de consument, maar bedrijven gaan dat ook meer doen."
"De infrastructuur die we hebben opgebouwd werkt bijvoorbeeld ook voor salarisverwerkers. In 2018 zijn we zelf begonnen met onze werknemers de mogelijkheid te bieden om een deel van de salarissen uit te betalen in crypto. Bitcoin is het ultieme spaarmiddel."
"Wij kunnen deze optie ook op grotere schaal aanbieden via Nederlandse salarisverwerkers. We denken dat crypto uiteindelijk een regulier betaalmiddel wordt, voor online aankopen bijvoorbeeld. Dan willen wij als BTC Direct winkels de mogelijkheid bieden om crypto aan te nemen. De infrastructuur hiervoor ligt er al en we kunnen dit zo in een ander jasje steken voor dit doeleinde."
Wat raad jij (beginnende) beleggers aan bij het investeren in cryptocurrency?
"Tot nu toe heb ik altijd hetzelfde geantwoord op de vraag hoeveel je van je vermogen moet investeren in cryptocurrency: dat is volledig afhankelijk van de fase in je leven, de verplichtingen die je hebt en je cashflow. Het enige foute percentage crypto in je portfolio is nul. Het goede aantal weet ik niet."
"Bitcoin is de meest bewezen en volwassen crypto van het stel. Maar het blijft een 'bet on the future'; er is altijd een risico dat het fout gaat. Als je jonger bent, heb je de tijd om eventuele verliezen te herstellen. Als je ouder bent, loop je meer risico."