Brussel waarschuwt voor een economisch doemscenario nu de Britten hebben laten blijken zich hoe dan ook niet aan de EU-regels te willen houden.
De Brexit-datum van 31 januari nadert, maar er volgt nog een transitieperiode van elf maanden waarin de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over nieuwe handelsregels onderhandelen. Tot eind 2020 blijft het VK onder de huidige EU-regels vallen, daarna zouden regels van een nieuwe overeenkomst moeten gelden.
Maar nu lijkt het VK voor een harde Brexit te willen gaan en afstand te doen van de EU-regelgeving, als het niet een tot een akkoord met Brussel komt. Dat liet de Britse minister van Financiën Sajid Javid doorschemeren in een interview met de Financial Times (FT).
Daarin waarschuwde hij dat bedrijven moeten “anticiperen” op een toekomst waarin Groot-Brittannië niet langer gebonden is aan regels en voorschriften van de EU. Ze hebben hier immers al meer dan drie jaar de tijd voor gehad, sinds het referendum in 2016.
Deze woorden baren Brussel zorgen. “De belangrijkste conclusie voor de reële economie is: bereid je voor op het ergste”, zei een EU-ambtenaar tegen FT. Volgens hem is alles wat de EU en het VK nog wél overeenkomen een bonus.
"Uiteindelijk is het allemaal vrij eenvoudig: Als Groot-Brittannië wil afwijken van de EU-regels, zal het afwijken", zei de diplomaat. "Een dergelijke aanpak zou duidelijk leiden tot nieuwe handelsbelemmeringen tussen Groot-Brittannië en de EU en bijgevolg tot minder handel, minder investeringen en minder banen."
Ook de Britse industrie is gealarmeerd. De auto-industrie waarschuwde dat afwijken van de EU-regels miljarden gaat kosten. Volgens Unite, de grootste vakbond in het VK, kan het fataal zijn voor de auto-, vliegtuig- en levensmiddelenindustrie.
Keiharde opstelling van het Verenigd Koninkrijk
De woorden van Javid volgen op waarschuwingen van de EU dat de transitieperiode van elf maanden niet genoeg zou zijn om tot een nieuwe handelsrelatie te komen. Eerder had premier Boris Johnson te kennen gegeven de transitieperiode absoluut niet te willen verlengen.
Javid heeft nu in niet mis te verstane woorden aangegeven dat het VK onwrikbaar is op dit punt. "We zullen niets afstemmen, we zullen ons geen regels laten opleggen en we zullen geen deel uitmaken van de interne markt en de douane-unie – en wel aan het eind van dit jaar."
Hiermee neemt het VK een andere positie in in de onderhandelingen met de EU. In een politieke verklaring die in oktober als onderdeel van de terugtrekkingsovereenkomst is ondertekend, hebben het VK en de EU beloofd "de gemeenschappelijke normen" te handhaven die aan beide zijden van toepassing zijn. Het gaat hierbij om staatssteun, concurrentie, arbeid, milieu, klimaat en belastingen.
Brussel benadrukte dat hoe meer het VK afwijkt van de EU-regelgeving, hoe afstandelijker de relatie tussen de twee partijen na de Brexit zal zijn. Dit omdat de EU drempels zal opwerpen om de interne markt te beschermen. Een EU-ambtenaar heeft de mogelijkheid tot enige vorm van handelsovereenkomst op voorwaarden van Javid weggewuifd.
Lees meer over Brexit:
- In de loop van dit jaar heeft de Brexit het VK al bijna meer gekost dan de Britse bijdragen aan het EU-budget sinds 1973
- Waarom het Boris Johnson niet gaat lukken om de Brexit voor het einde van 2020 er doorheen te krijgen
- Waarom de echte Brexit niet komt in 2020 en Boris Johnson voor een uiterst pijnlijke keuze staat