De Europese Commissie verdiept haar onderzoek naar mogelijke overtredingen van Europese regels voor sociale media door X. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie eist dat X binnen een maand informatie geeft over recente aanpassingen aan algoritmes die berichten onder de aandacht brengen bij gebruikers.

Daarnaast eist de commissie dat de berichtendienst van miljardair Elon Musk alle interne documenten en informatie bewaart over aanpassingen die het platform tot het einde van dit jaar doet aan zijn aanbevelingsalgoritmes. Brusselse onderzoekers willen ook informatie over het handhaven van interne regels van X en de manier waarop bepaalde accounts ineens veel aandacht krijgen, oftewel viral gaan.

De nieuwe eisen maken deel uit van een onderzoek dat de Europese Commissie in december 2023 opende naar X. Het platform, voorheen bekend als Twitter, wordt ervan verdacht de regels van de Digital Services Act (DSA) te hebben overtreden. De EU voerde die wet in om sociale media te verplichten hun gebruikers te beschermen tegen bijvoorbeeld nepnieuws, terroristisch materiaal en onlinehaat.

“We zetten ons in om ervoor te zorgen dat ieder platform in de EU zich houdt aan onze wetgeving, die de online-omgeving eerlijk, veilig en democratisch moet maken voor alle Europese burgers”, verklaarde Eurocommissaris Henna Virkkunen (Technologische Soevereiniteit, Veiligheid en Democratie).

Musk, die Twitter in 2022 kocht, werd in aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten een belangrijke bondgenoot van Donald Trump. Hij steunde de Republikein, die won, met flinke sommen geld voor de verkiezingscampagne. Ook deelde hij op zijn eigen X-account veel berichten met vaak aantoonbaar onwaarheden die gericht waren tegen Democraten.

Europarlementariërs drongen na de Amerikaanse verkiezingen aan op een onderzoek dat moet uitwijzen of Musk een voorkeursbehandeling kreeg op X bij het onder de aandacht brengen van berichten. Ze wezen erop dat Musk ook berichten plaatst of deelt met Kremlin-vriendelijke boodschappen. Onlangs mengde Musk zich ook in politieke discussies over Duitsland, waarbij hij zijn steun uitsprak voor de radicaal-rechtse partij AfD.

EU kan hoge boetes opleggen bij overtreden wet op verspreiden van desinformatie

De strafprocedure kan het bedrijf van Musk boetes kosten die kunnen oplopen tot 6 procent van de wereldwijde jaaromzet. In het ernstigste geval, en als de rechter dat goedkeurt, kan het platform zelfs tijdelijk worden geblokkeerd.

X kreeg al meermaals waarschuwingen uit Brussel sinds Musk, zelfverklaard voorvechter van het onbegrensde vrije woord, het bedrijf overnam. Het bedrijf bracht op verzoek risico's in kaart, diende een transparantierapport in en beantwoordde vragen over onder meer de bestrijding van desinformatie over de oorlog tussen Israël en Hamas. Maar dat schoot tekort, is het voorlopige oordeel van de commissie.

LEES OOK: Eurocommissaris benadrukt belang van EU-regels voor socialmediaplatforms als Facebook en X