Het associatieverdrag met Oekraïne is al getekend door de lidstaten en unaniem aangenomen door de regeringsleider. De uitslag van het referendum in Nederland heeft daarom ‘no impact’.
Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie donderdag. Het verdrag is geratificeerd door 27 van de 28 EU-lidstaten en is al voorlopig van kracht. Ook het Europees Parlement heeft het bekrachtigd.
Het verdrag zou 1 januari officieel in werking treden, maar dat kon niet omdat Nederland het verdrag niet heeft geratificeerd. Wel zijn onderdelen van het verdrag, onder meer de hoofdstukken over handelsafspraken, voorlopig en onder voorbehoud ingegaan.
Het verdrag is bedoeld om de economische en politieke banden met Oekraïne aan te halen en kan leiden tot een vrijhandelsakkoord. Zo hebben de EU en Oekraïne afspraken gemaakt op een groot aantal terreinen om economisch beleid en regelgeving op elkaar af te stemmen.
De handel met Oekraïne moet een opsteker krijgen doordat export- en importtarieven worden afgebouwd. Met het verdrag gaat Oekraïne verplichtingen aan om de rechtsstaat te ontwikkelen. Ook moet de overeenkomst meer bescherming bieden aan buitenlandse investeringen en samenwerking op tal van gebieden stimuleren.
Moet Nederland ook tekenen?
Nederland verwierp het verdrag woensdag. Een ruime meerderheid sprak zich tijdens het raadgevende referendum uit tegen het associatieverdrag tussen EU en Oekraïne. De opkomst lag net boven de drempel van 30 procent.
"Ik heb kennis genomen van de berichten over de uitslag van het referendum, aldus EU-president Donald Tusk. "Ik blijf in contact hierover met premier Rutte, aangezien ik moet horen wat voor conclusies hij en zijn regering trekken uit het referendum en wat zijn intenties zijn."
Rutte zei woensdagavond dat Nederland het verdrag nu "niet zonder meer'' kan ratificeren. Het kan nog weken duren voor het kabinet met een definitief standpunt komt, zei hij. Het kabinet gaat onder meer overleggen met de Europese Commissie in Brussel en andere EU-lidstaten, aldus de premier.
Veel vraagtekens
Ook het Europees Parlement is benieuwd naar wat Nederland gaat doen met de uitslag. EU-parlementariër Wim van de Camp (CDA) stelt dat er veel vraagtekens zijn bij mede-parlementariërs. Zijn fractiegenoot Esther de Lange "snakt'' naar een duidelijk antwoord van de regering. "Wij willen weten wat Rutte gaat doen.''
Fractievoorzitter van de liberale fractie in het parlement Guy Verhofstadt is niet verrast door de uitslag. Hij denkt dat nauwere Europese samenwerking de enige oplossing is. "Het is tijd voor een andere weg voor Europa.''
Juncker bedroefd
Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker voelt zich triest over de uitslag van het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Dat zei Junckers woordvoerder donderdag nadat Nederland het verdrag woensdag afwees.
Juncker zei eerder dit jaar dat een Nederlands 'nee' "de deur kan openen naar een grote continentale crisis’’ en leidt tot "destabilisering".
De formele reactie is dat de commissie kennisneemt van de uitslag. Wat Nederland ermee gaat doen is een Nederlandse aangelegenheid, aldus de woordvoerder. "Het is nu eerst en vooral aan de Nederlandse regering. Het is niet onze taak een diagnose te stellen van de Nederlandse publieke opinie."
Juncker heeft afgelopen nacht lang met premier Mark Rutte gesproken, aldus de zegsman. Op de vraag of Rutte haast moet maken met een besluit over de wijze waarop de uitslag wordt behandeld zei hij dat het niet de taak van de commissie is om Nederland advies te geven over hoe het nu verder moet. "Dat is de verantwoordelijkheid van Nederland."
Koenders vertrouwt op oplossing
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken gaat ervan uit dat Nederland met de EU en Oekraïne een oplossing zal vinden voor het probleem dat is ontstaan dat door de uitslag van het Oekraïne-referendum. "Ik heb er veel vertrouwen in dat we een oplossing vinden'', zei hij donderdag op een bijeenkomst met parlementariërs uit EU-landen in Den Haag.
Eerder in de ochtend heeft hij al contact gehad met zijn ambtgenoot Pavlo Klimkin uit Oekraïne. Koenders zei diens teleurstelling over het resultaat "volledig te begrijpen''.
De zaak zal stap voor stap besproken worden, verklaarde Koenders. ,,We bevinden ons op onbekend terrein.'' Het verdrag kan volgens hem niet simpel worden geratificeerd met deze uitslag. Er zal gezocht moeten worden naar een oplossing waar iedereen zich in kan vinden.
Koenders vroeg de Europese parlementariërs de uitslag van het Nederlandse referendum te respecteren. De volksvertegenwoordigers praten in het kader van het Nederlandse voorzitterschap in de Ridderzaal over het buitenland- en defensiebeleid van de EU. Brussel moet meer draagkracht bij de Europese burgers vinden voor zijn buitenlands beleid. De afstand tot de burgers op dit vlak lijkt te groot, zei Koenders.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl