Nederland moet het mes zetten in belastingvoordelen waar de zes zeehavens van profiteren. De havenbedrijven van Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Den Helder, Groningen en Moerdijk zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting en dat is volgens de Europese Commissie in strijd met de regels.
Brussel stelde donderdag ook voor dat België en Frankrijk de winstbelasting voor hun havens in overeenstemming brengen met de staatssteunregels. Een onderzoek naar Duitse havens loopt nog.
Om oneerlijke concurrentie te voorkomen moet de winst die havenbedrijven maken uit commerciële activiteiten volgens de normale wetgeving worden belast, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). “Grensoverschrijdende concurrentie speelt een belangrijke rol in de havensector en het is het vaste voornemen van de commissie om een gelijk speelveld te verzekeren in deze belangrijke economische sector”, aldus Vestager.
Zij komt binnenkort met een voorstel dat het makkelijker moet maken te investeren in werkgelegenheid en infrastructuur in havens zonder dat dat als staatssteun wordt aangemerkt. Havenactiviteiten die betrekking hebben op veiligheid, toezicht en controle vallen buiten de Europese staatssteunregels.
De commissie vroeg Nederland in mei 2013 de “concurrentieverstorende” belastingvrijstelling te schrappen. Op 1 januari werd in Nederland een wet van kracht die overheidsbedrijven verplicht vennootschapsbelasting te betalen, maar de zeehavens zijn daarvan uitgezonderd. Nederland heeft nu twee maanden om de vrijstelling in te trekken, zodat de zes havens vanaf 1 januari 2017 vennootschapsbelasting moeten betalen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl