De nationalisatie van de Nederlandse bankverzekeraar SNS Reaal in februari van dit jaar voldoet aan de Europese regels over staatssteun.

Dat geldt ook voor de herstructureringsmaatregelen die het kabinet rond SNS heeft genomen. Tot deze conclusie komt de Europese Commissie in Brussel.

Met het plan dat de Nederlandse overheid heeft aangemeld zal de onderneming op lange termijn levensvatbaar kunnen worden, zonder dat de concurrentie op de Europese markt daardoor grondig wordt verstoord, aldus de commissie woensdag in een verklaring.

Door “hardnekkige” problemen bij de bankverzekeraar besloot de Nederlandse overheid in februari SNS Reaal te nationaliseren. De groep kreeg een kapitaalinjectie van 2,2 miljard euro en een overbruggingskrediet van 1,1 miljard. Daarnaast wordt de vastgoedfinanciering van SNS Reaal afgesplitst, wat nog eens 859 miljoen euro steun betekent.

SNS Reaal zal uiteindelijk worden opgesplitst in een aparte bank- en verzekeringstak. Het doel is beide takken los van elkaar te verkopen. De verschillende opties voor de verkoop van SNS Bank zullen de komende tijd worden onderzocht.

De verzekeringspoot Reaal (Zwitserleven) ontplooit vooral activiteiten die baat hebben bij meer schaal, zoals individuele levensverzekeringen en pensioenen. Reaal zal daarom wat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën betreft onderhands worden verkocht.

"Met het definitieve besluit van de Europese Commissie op basis van het herstructureringsplan, is er duidelijkheid gekomen voor SNS Reaal en onze medewerkers'', zegt Gerard van Olphen, voorzitter van de raad van bestuur van SNS Reaal in een reactie.

"Mettertijd zal SNS Reaal in haar huidige vorm ophouden te bestaan. Dit is een ingrijpend, maar tegelijkertijd logisch gevolg van de nationalisatie. Het is tevens een uitkomst die in lijn ligt met de door de minister van Financiën ten tijde van de nationalisatie geformuleerde opdracht om de bank- en verzekeringsactiviteiten te splitsen.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl