Jan Kraan uit Bodegraven mag zijn bier ‘Kraanwater 8,2’ blijven noemen, oordeelt de Reclame Code Commissie. Z24 sprak met de kleine, maar ambitieuze brouwer uit Zuid-Holland.

Toen Jan Kraan een naam moest verzinnen voor zijn zware blonde bier, lag de woordgrap voor de hand: Kraanwater. En waarom ook niet? Kraan brouwde bier voor zijn plezier. “Ik had een reclamestudio en niet de ambitie om bouwer te worden.”

Maar inmiddels is Kraan hobbybrouwer af, en heeft hij een officiële productiebrouwerij. Dat is hem eigenlijk een beetje overkomen. “De inkomsten uit mijn reclamestudio liepen door de crisis terug. En toen dacht ik: ik begin een bierwinkel. Na twee weken wist ik: dit is leuk.”

De brouwerij kwam er nadat klanten in de winkel van Kraan vroegen of hij ook lokaal Bodegraafs bier had. “Ik had wel een flesje staan, maar wat je als amateur brouwt, mag je niet verkopen. Toen heb ik het laten brouwen en het vloog de deur uit. Maar ik was niet helemaal tevreden over de kwaliteit en daarom brouw ik het nu zelf”.

Hop uit eigen tuin

Kraan brouwt nu naast zijn zware blonde Kraanwater 8,2, ook een pils genaamd Kraanwater 5,2 en het winterbier Kraanwater 10,2 van ‘hop uit eigen tuin’. Daarnaast brouwt hij ook wat speciaalbieren in opdracht, zoals het Limes Ale. Dat bier wordt verkocht op plekken nabij limes, de voormalige grens van het Romeinse rijk, zoals in het historische pretpark Archeon.

In totaal brouwt hij nu 20 hectoliter, maar de zaken gaan zo goed, dat hij uitbreidingsplannen heeft. "Ik  wil ik uitbreiden. er zijn plannen om de productie te vervijftigvoudigen", zegt Kraan.

Klacht bij de Reclame Code Commissie

Maar succes stuit op weerstand. Iemand diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie tegen de naam van zijn bier. "Een meneer had er moeite mee. Maar serieus, het zit gewoon in een bierflesje. Hoe naïef ben je als je op de site van een brouwerij komt, daar onder de knop bieren kijkt en dan denkt dat ze kraanwater verkopen?", zegt Kraan.

De RCC heeft inmiddels de klacht ongegrond verklaard, en Kraan hoeft de naam van zijn bier niet te veranderen. De commissie acht het onwaarschijnlijk dat er verwarring over de inhoud van de flesjes ontstaat. Bovendien heet het bier Kraanwater 8,2, waarbij de cijfers op het alcoholpercentage slaan.

Kraan kan verder met zijn uitbreidingsplannen. Of hij strak ook 1.000 hectoliter aan de man kan brengen? "Ik kan nu lang niet voldoende brouwen om aan de vraag voldoen."

Een ding zit Kraan nog wel dwars. In heel Bodegraven zelf is er geen café dat zijn Kraanwater schenkt. Niet dat ze niet willen "Ze zijn bang voor de grote brouwers, of ze mogen niet. Ik heb Grolsch gebeld en die zeiden iets over een overeenkomst. Die ik overigens niet mocht lezen." Het is maar een kleine tegenslag. "Er zijn gelukkig in de buurt van Bodegraven kroegjes zat waarvan de eigenaar zelf bepaald wat hij schenkt."

Lees ook

Duur bier: prijs van hop explodeert door kleine brouwerijen

Ze zijn er steeds meer: kleine brouwerijen met Nederlands speciaalbier

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl