Broccoli koken in een pan met water is de meest gebruikelijke manier om de groente klaar te maken. Ik doe dat ook.
Maar daar zit een groot nadeel aan: Broccoli koken kan leiden tot verlies van veel essentiële voedingsstoffen verloren gaan die de groente nou juist zo de moeite waard maken om te eten, zoals grote hoeveeldheden vitamine B en vitamine C.
Zelfs glucosinolaten, eiwitten die kanker te lijf kunnen gaan, breken af als ze te lang gekookt worden.
Om een betere manier te ontdekken om de groente te bereiden sprak Business Insider met Dan Souza, hoofdredacteur van “Cook’s Science” bij America’s Test Kitchen en één van de schrijvers van “The Science of Good Cooking.”
Hij raadt aan je broccoli in de magnetron te doen. Dat betekent overigens niet zomaar op je bord gooien en het deurtje dichtdoen.
Zo werkt het gezondere alternatief voor broccoli koken
Vul een grote glazen kom met broccoli. Voeg een eetlepel water aan de kom toe en zet het een paar minuten op hoge stand in de magnetron. Geniet ervan! "In feite stoom het daarbinnen", zegt Souza. "De voedingsstoffen kunnen echt nergens heen, ze blijven in de groente."
Stomen is een fantastisch alternatief voor het koken van groenten. Een onderzoek uit november 2015 heeft verschillende methoden om groenten, waaronder broccoli, te bereiden met elkaar vergeleken en concludeerde dat stomen de beste manier is om de voedingsstoffen in verse broccoli te behouden.
Maar de magnetron-methode is nog beter dan de groenten stomen boven kokend water, zegt Souza. Het bij die laatste manier namelijk nog steeds mogelijk dat voedingsstoffen weglekken in het water.
Daarnaast is het ook nog eens veel sneller om broccoli in de magnetron te doen dan wachten tot het water gaat koken op je fornuis.