Veel Britse bedrijven zijn absoluut niet klaar voor een no deal-Brexit, blijkt uit nieuwe onderzoekscijfers waar de BBC over beschikt.
De regering lanceerde in februari het ‘Transitional Simplified Procedures Scheme’ (TSP) waardoor de import soepel zou moeten blijven verlopen als Groot-Brittannië eind oktober zonder deal de Europese Unie zou verlaten. Bedrijven moeten daarvoor een speciale status aanvragen, maar minder dan 10 procent van de bedrijven die zo’n status nodig hebben had dat eind mei gedaan, meldt BBC Newsnight.
Meerdere kandidaten voor de opvolging van Theresa May als premier, inclusief de torenhoge favoriet Boris Johnson, hebben gezegd dat Groot-Brittannië eind oktober de EU gaat verlaten, deal of geen deal.
Met het TSP-plan kunnen Britse bedrijven goederen blijven importeren van het Europese vasteland, zonder daar allerlei douaneformulieren voor te hoeven invullen aan de grens. Op dit moment zijn de Britten nog lid van de Europese douane-unie en is er helemaal geen papierwerk nodig voor het invoeren van goederen.
Maar tot aan 26 mei hadden slechts 17.800 bedrijven een aanvraag gedaan voor het TSP-programma, terwijl naar schatting 240.000 zo’n status nodig hebben als de Britten op 31 oktober de EU verlaten. “Als het aantal echt zo laag is, dan zijn we absoluut nog niet klaar voor een no deal-Brexit”, reageerde Mike Spicer van de Britse Kamer van Koophandel tegen de BBC.
Matt Griffith van de Kamer van Koophandel in Bristol zei tegen de BBC: "De belangrijkste les die we hieruit moeten trekken is dat vooral de meeste kleine bedrijven absoluut niet zijn voorbereid op een no deal-scenario."
Nieuwe grenscontroles
In een eerder deze week gelekt regeringsdocument staat dat het "zeker vier tot vijf maanden" gaat duren voordat handelaren klaar zijn voor de nieuwe grenscontroles die nodig zullen zijn. Ook zal het volgens datzelfde document "zes tot acht maanden" duren voordat er in en dergelijk scenario genoeg medicijnvoorraden zijn opgebouwd.
Lees meer: Hoe een no deal-Brexit het Verenigd Koninkrijk compleet kan ontregelen
Boris Johnson stuit op veel kritiek omdat hij vast wil houden aan 31 oktober als vertrekdatum als hij premier wordt, ook zonder deal.
Hij zei bij zijn kandidaatstelling dat het onmogelijk is "dit land te verenigen" voordat we tegemoet zijn gekomen "aan de eis van het volk, aan de grote opdracht die ze ons hebben gegeven. Na drie jaar en twee gemiste deadlines moeten we op 31 oktober de EU verlaten", stelde hij.
Het Britse Lagerhuis werkt daarom nu al aan wetgeving om een vertrek zonder akkoord te voorkomen.