Een groot deel van de Britten verwacht inmiddels dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zal verlaten zonder overeenkomst over de toekomstige handelsrelatie.

Dat blijkt uit een enquête van KPMG onder 3.000 mensen.

Iets meer dan de helft van respondenten zei te verwachten dat er geen deal komt. Slechts één op de vijf Britten denkt dat het onwaarschijnlijk is dat er geen handelsovereenkomst wordt gesloten.

Advies voor no deal-Brexit: grenzen open!

Donderdag publiceert de Britse regering een eerste advies aan bedrijven en burgers over wat ze te wachten staat als er geen akkoord komt.

In de ’technische notities’ staat bijvoorbeeld dat voedsel en medicijnen schaarser zullen worden en dat er vertragingen zullen ontstaan in de havens. Toch staat er ook een geruststelling in: de drie miljoen EU-burgers die in het VK wonen, kunnen er blijven wonen.

Meest opvallende suggestie: de regering van Theresa May wil 'eenzijdig' de Britse grenzen open gooien voor de meeste goederen, in het geval van een no deal-Brexit om grote opstoppingen bij grenscontroles te voorkomen. Dat meldt de krant The Sun, op basis van van inzage in de technische rapporten.

Angst voor stijgende prijzen

Uit de enquête van KPMG blijkt dat 70 procent van de Britten denkt dat de prijzen zullen stijgen als er geen akkoord komt. Ongeveer evenveel mensen zeiden dat ze hun aankoopgedrag daarop zullen aanpassen.

Pakweg de helft van de respondenten geeft dat ze bang zijn dat het 'no deal'-scenario slecht is voor het VK. Slechts een kwart denkt dat het goed voor het land is als er geen akkoord komt.

Theresa May

Foto: Premier Theresa May. Bron: REUTERS/Toby Melville

De Britse overheid komt met die adviezen, omdat er zich nogal wat spookverhalen over de gevolgen van een 'no deal'-Brexit de ronde doen. "Die verhalen zijn absoluut niet waar", zegt Brexit-minister Dominic Raab.

Ondanks de spookverhalen en de angst voor stijgende prijzen, hebben maar weinig Britten hun mening over de Brexit veranderd. In de enquête van KMPG zei 11 procent van de mensen die vóór het vertrek uit de EU stemde, nu anders te willen stemmen. Voor de mensen die wilden dat het VK in de EU zou blijven, zou 7 procent zijn stem nu willen veranderen.

Chuka Umunna, een groot voorstander van een tweede Brexit-referendum, zegt dat hij bang is voor chaos als er geen akkoord komt. "De Britten zetten zich schrap voor wat er komen gaat."

"We stevenen af op een gehaast akkoord of een no deal-Brexit, mensen verwachten dat ze dat in hun portemonnee gaan voelen. Als we dat laten gebeuren, zal het economisch effect door de toekomstige generaties nog te voelen zijn. Winkels zullen moeten sluiten, winkelstraten zullen uitgestorven raken en mensen zullen hun baan kwijtraken."

LEES OOK: Hoe een ‘no deal’-Brexit het Verenigd Koninkrijk compleet kan ontregelen