Als de Britten opnieuw naar de stembus gaan, zullen ze waarschijnlijk opnieuw kiezen voor een verstrek uit de Europese Unie.
Dat blijkt uit een nieuwe opiniepeiling van ComRes waarin 47 procent van de mensen zegt voor vertrek uit de EU te stemmen, tegen 45 procent die wil blijven.
De resultaten van het onderzoek laten zien dat er nog geen echte ‘Bregret’ is zes maanden na het Brexit-referendum.
Het is wel belangrijk daarbij op te merken dat het verschil tussen voor en tegen net binnen de foutmarge van 2,17 procent valt.
Een belangrijke uitkomst van het ComRes-onderzoek is dat de Britten bij hun beslissing blijven het EU-lidmaatschap te beëindigen, ondanks dat ze weten dat ze er financieel op achteruit zullen gaan.
Slechts 24 procent van de ondervraagden denkt dat ze na een Brexit financieel beter af zijn, terwijl 44 procent voorspelt er op achteruit te gaan. Bijna een derde zegt het niet te weten.
De cijfers ondersteunen de opvatting dat de economie niet doorslaggevend was voor veel mensen die hebben gestemd tijdens het referendum in juni, maar dat zorgen over immigratie en nationale soevereiniteit centraal stonden.
Het is duidelijk dat 'take back control' een erg effectief staaltje politieke communicatie was en een half jaar na het referendum nog steeds doorklinkt in de mening van de kiezers.
Een andere belangrijke uitkomst is dat de meerderheid van de mensen tegen een door de regering gehouden tweede referendum is, als eenmaal duidelijk is onder welke voorwaarden een Brits vertrek zal plaatsvinden.
Meer dan de helft van de ondervraagden (53 procent) zegt "nee" op de vraag of Groot-Brittannië opnieuw een referendum moet houden, waaronder ook 25 procent van de mensen die voor blijven hebben gestemd tijdens het referendum in juni. Het is daarmee duidelijk dat de meerderheid van de Britten er de voorkeur aan geeft dat de regering van Theresa May de Brexit goed gaat regelen dan hen opnieuw de vraag voor te leggen.
De Liberal Democrats die zich onlangs als 'de partij van de 48 procent' hebben bestempeld weigeren in te stemmen voor het in werking stellen van artikel 50, zolang de premier geen tweede referendum belooft. De voormalig partijleider en ex-vicepremier Nick Clegg zei in een interview met Business Insider eerder deze maand dat het "ondemocratisch" zou zijn om geen tweede referendum te houden. Ook parlementsleden als Owen Smith van Labour steunen een nieuw referendum.
De nieuwe gegevens tonen ook aan dat de polarisatie tussen de generaties over de EU nog steeds springlevend is zes maanden na het referendum. Volgens de peiling zal 72 procent van de ondervraagden tussen de 18 en 24 opnieuw voor stemmen als ze een tweede kans zouden krijgen, tegenover slechts 33 procent van de 65-plussers.
Andere uitkomsten:
- Meer dan de helft van de ondervraagden (55 procent) zegt te verwachten dat de immigratie afneemt als Groot-Brittannië eenmaal vertrokken is uit de EU, terwijl 33 procent denkt dat de Brexit geen effect zal hebben op de immigratie. Een groot deel van de ondervraagden (47 procent) verwacht dat de langetermijnvooruitzichten beter zijn buiten de Europese Unie, ondanks de zorgen over de persoonlijke financiën. De Britten zijn verdeeld over of de Brexit ook moet betekenen uit de interne markt te stappen: 41 procent zegt dat Groot-Brittannië deel moet blijven uitmaken van de interne markt, terwijl 36 procent denkt dat het beter is om te vertrekken.
Het onderzoek van ComRes is gebaseerd op online-ondervragingen van 2048 volwassenen tussen 15 en 18 december.