Na drie jaar van ontwikkelen komt hij vandaag op de markt: de nieuwe munt van The Royal Mint, de Britse zus van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Anderhalf miljard nieuwe munten van 1-pond worden in omloop gebracht. En dat heeft niets met de Brexit van doen, maar alles met de Nederlandse oplichter Patrick O. Het nieuwe exemplaar moet ‘de meest veilige munt ter wereld’ zijn dankzij zijn 12 zijden, zo stelt De Telegraaf.

De 52-jarige Patrick O. sloeg in een paar jaar tijd met zijn ‘bedrijf’ European Central Mint (ECM) voor ruim 36 miljoen euro aan valse 1-pond munten in het Amsterdamse havengebied. De valsemunter gebruikte hypermoderne muntpersen om honderden nepmunten per minuut te produceren en deze vervolgens in plastic vaten naar Groot-Brittannië te verschepen.

De munten waren van dermate hoge kwaliteit, dan de Britse centrale bank zich genoodzaakt voelde om met een nieuwe munt op de markt te komen. Een op de dertig 1-pondmunten in omloop in Groot-Brittannië is nep (een waarde van ongeveer 52 miljoen euro), schatte The Royal Mint.

In 2012 kwam de muntfraude aan het licht toen een handlanger van Patrick O. een lading auto-onderdelen bij de grens wilde inklaren. De douaniers vonden honderdduizenden valse munten aan. Daarop werd een internationaal opsporingsteam opgezet dat uiteindelijk bij de havenloods van ECM terecht kwam. Het strafrechtelijk onderzoek is op dit moment nog in volle gang.

Over de nieuwe munt

De nieuwe Britse munt bevat meerdere veiligheidsopties die je normaliter vooral in bankbiljetten ziet: micro-letters, een ingeslagen hologram én het geheimzinnige iSIS (Integrated Secure Identification Systems).

2015-03-18 15:11:47 epa04667921 A handout image provided by the British Royal Mint on 18 March 2015 in London, Britain, shows a new design for the One Pound Sterling Coin. The design was created by a 15 year old British schoolboy David Pearce, and as part of a national competition. The design features the leek, thistle, shamrock and rose, coming out of a royal crown to represent all nations within the United Kingdom. It will be in circulation in 2017. EPA/HO HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

De nieuwe munt bevat vier symbolen van de landen die het Verenigd Koninkrijk vormen: de Engelse rose (Roos) de daffodil (Gele Narcis) van Wales, de Schotse thistle (distel) en de Noord-Ierse shamrock (klaver). Hij werd ontworpen door de 17-jarige David Pearce, een jongen die meedeed aan een wedstrijd van The Royal Mint in 2015.

Toch is niet alles aan de munt nieuw. De vorm doet denken aan de messing 12-kantige munt die van 1937 tot 1971 werd gebruikt. De combinatie goud- met zilverkleur werd eerder ook al in Britse munten gebruikt. Natuurlijk is op de munt de beeltenis van Koningin Elizabeth te zien.

Inwisselen

De komende maanden mogen de Britten hun oude sok onder het matras vandaan halen, want alle oude 1-pondmunten zijn vanaf dit najaar ongeldig. Op 15 oktober wordt de oude munt definitief vervangen.

LEES OOK: De Britten staan op het punt om de Brexit in gang te zetten – dit is waar het om gaat