- De Britse regering wil de bijzondere EU-status van Noord-Ierland afschaffen, zo meldt de Britse krant The Times.
- Minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss zou haar poging om een overeenkomst te sluiten met de EU rondom de Brexitdeal hebben opgegeven.
- Volgens de krant wordt het officiële besluit volgende week verwacht.
- Lees ook: Hereniging Ierland blijft lastig na overwinning Sinn Fein, maar Britse regering heeft wel probleem met Brexit-protocol.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss wil de bijzondere EU-status van Noord-Ierland afschaffen, meldt de Britse krant The Times. Truss zou haar poging om een overeenkomst te sluiten met de EU rondom de Brexitdeal hebben opgegeven.
Medewerkers van de buitenlandminister zouden volgens The Times een wetsontwerp hebben opgesteld dat eenzijdig de verplichte douanecontroles voor goederen die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Noord-Ierland worden gestuurd, opheft. Volgens het wetsontwerp hoeven bedrijven in Noord-Ierland zich daarnaast niet meer aan EU-regels en wetgeving te houden.
Bovendien zou het Europees Gerechtshof niet langer uitspraak mogen doen bij zaken die aan Noord-Ierland gerelateerd zijn, aldus de krant.
Na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie werd afgesproken dat Noord-Ierland deel zou blijven uitmaken van de Europese interne markt, ondanks dat Noord-Ierland onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. Daarom moeten nu alle goederen die vanuit Groot-Brittannië (Engeland, Wales en Schotland) het eveneens Britse Noord-Ierland binnenkomen voldoen aan de Europese regels.
Voor die regeling is gekozen zodat er na de Brexit niet weer een harde grens tussen Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland zou komen. In 1998 tekenden het VK en Ierland een vredesverdrag, het zogeheten Goede Vrijdagakkoord, dat een einde maakte aan jarenlang geweld tussen Brits-gezinde protestanten en pro-Ierse katholieken. Een open grens was een belangrijk onderdeel daarvan. Opnieuw een harde grens instellen zou het conflict weer kunnen doen oplaaien en is daarom taboe.
Lees ook: 5 vragen over de ruzie tussen de EU en Britten over de Noord-Ierse grens
Volgens The Times wordt het officiële besluit om de bijzondere EU-status van Noord-Ierland op te schorten volgende week verwacht. Een woordvoerder van het kantoor van Truss zegt tegen persbureau Reuters dat er nog geen beslissingen zijn genomen over de voortgang van de onderhandelingen, maar dat de situatie momenteel wel "erg serieus" is.
Johnson noemt situatie rond Brexit-afspraken "zeer ernstig"
De Britse premier Boris Johnson heeft dinsdag via zijn woordvoerder opnieuw laten weten dat de Brexit-afspraken tussen de EU en het VK wat hem betreft onhoudbaar zijn. Hij noemt de situatie nu "zeer ernstig".
In Noord-Ierland kon Johnson op steun rekenen van de pro-Britse en pro-Brexit partij Democratic Unionist Party (DUP), maar die verloor vorige week de meerderheid tijdens de Noord-Ierse parlementsverkiezingen. De voormalig politieke tak van de IRA Sinn Féin is nu de grootste partij en dat bemoeilijkt de plannen van Johnson om de Brexit-afspraken overboord te gooien.
Sinn Féin wil al jarenlang een herenigd Ierland maar zal daar niet meteen een referendum voor willen organiseren. Wel betekent de historische zege volgens Politico dat Stormont, zoals het Ierse parlement wordt genoemd, niet langer voor het opblazen van het Brexit-protocol is.
Dit in tegenstelling tot de DUP, nu de tweede grootste partij, die eerder liet weten niet deel te nemen aan een nieuwe Noord-Ierse regering zolang Downing Street geen werk maakt van het schrappen van de Brexit-afspraken.
Aangezien het Goede Vrijdagakkoord voorschrijft dat de grootste nationalistische en unionistische partijen moeten samenwerken, kan dat grote problemen geven bij de kabinetsformatie en mogelijk leiden tot nieuwe verkiezingen.