- De Britse regering presenteert maandag een wetsvoorstel om eenzijdig afspraken met de Europese Unie over de handel met Noord-Ierland te wijzigen.
- Tegelijk krijgen Britse parlementariërs een samenvatting van het juridische advies over het voorstel.
- Als de regering van Boris Johnson de plannen doorzet, kan dit mogelijk tot een handelscrisis met de Europese Unie leiden.
- Houdt de handelsafspraak tussen de EU en het VK over Noord-Ierland stand, nu positie van Boris Johnson is verzwakt?
De Britse regering presenteert maandag haar wetsvoorstel voor eenzijdige aanpassingen aan Brexit-afspraken met de Europese Unie over Noord-Ierland. Gelijktijdig publiceert het kabinet van premier Boris Johnson een samenvatting van het juridische advies daarover, meldt een regeringswoordvoerder.
De status van Noord-Ierland na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is al tijden een groot politiek probleem. Omdat Ierland EU-lid is zouden er douanecontroles op goederen moeten komen bij de grens met Noord-Ierland, maar dit ligt erg gevoelig.
Na decennia van strijd tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten werd in een vredesakkoord uit de jaren negentig afgesproken dat er nooit een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland zou komen.
Om dit mogelijk te houden na de Brexit, is de grens tussen de Europese interne markt en het Verenigd Koninkrijk getrokken tussen Noord-Ierland en het Britse eiland. Daardoor moet de douane goederen controleren die tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland worden vervoerd.
Volgens minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss veroorzaken de grenscontroles onnodig papierwerk. Daarnaast liggen de afspraken gevoelig bij de pro-Britse Noord-Ieren, die vinden dat de eenheid met Groot-Brittannië wordt ondermijnd. Hun politieke partij, de Democratic Unionist Party, weigerde uit protest tegen de Brexit-afspraken deel te nemen aan een nieuwe regering na de parlementsverkiezingen in mei.
Volgens een regeringswoordvoerder heeft het Verenigd Koninkrijk altijd geprobeerd via onderhandelingen tot een nieuwe overeenkomst met de EU over Noord-Ierland te komen. "Maar door de problemen die het protocol in Noord-Ierland veroorzaakt, vinden we het noodzakelijk om nu in actie te komen."
Maar Britse oppositieleden zijn kritisch over het voornemen om Brexit-afspraken te wijzigen. Door internationale verdragen te schenden dreigt het Verenigd Koninkrijk de eigen geloofwaardigheid op het spel te zetten, zeiden ze eerder.