- De Britse regering heeft China laten weten dat het binnen de internationale gemeenschap niet op dezelfde voet verder kan gaan na de coronapandemie.
- Waarnemend premier Dominic Raab zei dat de wereld moet uitzoeken wat de oorsprong van de corona-uitbraak is in China.
- Eerder sprak de Britse regering zijn twijfels uit over de informatieverschaffing van China over de virusuitbraak.
Het Verenigd Koninkrijk heeft China duidelijk gemaakt dat het niet op dezelfde voet verder kan gaan na de coronapandemie.
De internationale gemeenschap moet de bron van de uitbraak van het coronavirus in China onderzoeken, zei Dominic Raab, minister van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk donderdag tijdens een persconferentie.
Raab is tevens waarnemend premier omdat Boris Johnson op de intensive care belandde met een coronabesmetting en momenteel in zijn buitenverblijf herstelt van COVID-19.
“We moeten er diep induiken om hier lessen uit te kunnen trekken, ook in de oorsprong van de virusuitbraak. Ik denk dat we hier niet voor moeten terugdeinzen”, zei Raab.
Afrekening met China?
Op de vraag of er na de crisis een afrekening met China moet plaatsvinden, antwoordde Raab: “We kunnen zonder enige twijfel niet op dezelfde voet verdergaan na deze crisis. We moeten harde vragen stellen over hoe deze is ontstaan en hoe het eerder gestopt had kunnen worden.”
Volgens hem wordt er met “andere internationale partners gekeken naar hoe deze uitbraak heeft kunnen gebeuren.” De meeste wetenschappers denken dat het coronavirus op mensen is overgesprongen op een markt met dieren in Wuhan, een stad in de Chinese provincie Hubei.
De Britse regering houdt er echter ook rekening mee dat het coronavirus per ongeluk uit een laboratorium in Wuhan is gelekt waar virussen worden onderzocht, meldde de The Mail on Sunday.
“Er is een aannemelijke, alternatieve theorie (voor de zoönotische theorie) over de oorsprong van de uitbraak”, zei een lid van de crisiscommissie van de Britse regering tegen de krant.
“Wellicht is het geen toeval dat dat laboratorium in Wuhan staat.”
Cijfers van de Britse overheid suggereren dat het aantal coronagevallen in China 40 procent hoger ligt dan het officiële aantal, schreef The Mail on Sunday.
Sceptisch over Chinese coronacijfers
Eerder, op 29 maart, zei minister Michael Gove tegen de BBC dat hij sceptisch was over de officiële viruscijfers die China publiceert.
“De eerste besmetting met het coronavirus werd in december 2019 vastgesteld. Maar tegelijk was de informatie uit China niet duidelijk over de omvang, oorsprong en de besmettelijkheid van het virus”, zei Gove.
Vorige maand werd de Chinese overheid ervan beschuldigd desinformatie te hebben verspreid over de virusuitbraak in een rapport van de parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken.
“Desinformatie over COVID-19 heeft al levens gekost”, zei de commissie. “Het is essentieel dat deze regering duidelijke en transparante boodschappen afgeeft om de desinformatie, verspreid door buitenlandse mogendheden, te weerleggen.”