- De Britse staatssecretaris van Financiën Stephen Barclay stelt dat de voorbereiding op de Brexit gunstig is bij de uitbraak van het coronavirus.
- De toeleveringsketen van Britse supermarkten wordt op de proef gesteld, maar Britse supermarkten zouden dat goed aankunnen.
- Britse supermarkten hebben te kampen met hamstergedrag, net als in Nederland, en stellen restricties in bij bestellingen.
- De Britse regering houdt vast aan het voornemen om de EU op 1 januari 2021 te verlaten, ook als dat een economisch schadelijke no deal-Brexit met zich meebrengt.
De voorbereidingen voor de Brexit helpen Britse supermarkten nu de coronacrisis toeslaat. Volgens de Britse staatssecretaris van Financiën Steve Barclay kennen de ketens hun toeleveringsketen nu beter en zijn ze daardoor beter voorbereid op de toegenomen vraag naar sommige producten.
“We weten door de Brexit nu precies waar alle goederen vandaan komen en welke route ze nemen.” Minister van Milieu George Eustice heeft volgens Barclay regelmatig contact met de supermarkten en de geluiden zijn volgens Barclay “bijzonder positief, ze zijn zeer goed voorbereid”. De bewindsman maakt zich dan ook geen zorgen dat voedsel op rantsoen moet.
Supermarkten in het VK hebben, net als in Nederland, te kampen met hamstergedrag en tijdelijke tekorten van specifieke producten zoals toiletpapier en houdbare conserven. Daarom leggen ook Britse supermarkten restricties op bij bestellingen van bepaalde producten.
Britse regering wil geen verlenging overgangsperiode voor de Brexit
Barclay denkt dat de overgangsperiode na de Brexit niet verlengd hoeft te worden tot na 31 december. De Britse onderhandelaar David Frost en zijn Europese evenknie Michel Barnier zijn namelijk niet betrokken bij de aanpak van het coronavirus. “Er kan heel veel worden gedaan met videovergaderingen.”
De gesprekken tussen handelsvertegenwoordigers van de Europese Unie en die van het Verenigd Koninkrijk die voor woensdag op de agenda stonden zijn vanwege het nieuwe coronavirus uitgesteld. Volgens ingewijden wordt de geplande videoconferentie mogelijk later deze week gehouden.
Nu de gesprekken over de handelsovereenkomst tussen de economische machtsblokken zijn vertraagd, neemt de druk toe op de Britse premier Boris Johnson om mogelijk toch uitstel te vragen. Johnson heeft altijd geroepen dat hij voor het einde van het jaar een handelsakkoord wil. Zo niet stappen de Britten zonder een deal uit de EU.
Bij zo'n no deal-Brexit gaan de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gelden, en komen er wederzijds invoertarieven. Een no deal-Brexit wordt door economen gezien als het slechtste scenario voor het VK, zowel op de korte termijn als de lange termijn.
De Britse regering meldt in een verklaring dat beide partijen zich volledig inzetten bij de onderhandelingen en dat naar manieren wordt gezocht om de gesprekken op gang te houden. Johnson dregde eerder om in juni weg te lopen van de onderhandelingstafel, als hij denkt dat hij geen goede kans heeft op een deal.