• In het VK is de centrale bank tot nog toe terughoudend geweest met renteverlagingen, wat het Britse pond in de kaart heeft gespeeld.
  • De inflatie koelt echter ook het het Verenigd Koninkrijk af en dat biedt ruimte voor een lagere rente.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst bespreekt de balans tussen het pond en de euro.

ANALYSE – Iets sneller dan verwacht heeft de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk de strijd tegen inflatie gewonnen. Woensdag werd bekend dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in september uitkwam op 1,7 procent. Voor de eerste keer in 3,5 jaar ligt de snelheid van prijsstijgingen onder de 2 procent waar de centrale bank op mikt.

Hierdoor komt de weg vrij om de beleidsrente te verlagen. In een poging om de hoge inflatie te beteugelen, werd die Britse beleidsrente de afgelopen jaren naar een hoger niveau getild dan de rente het Europese vasteland.

Daar komt bij dat de Bank of England tot nu toe meer terughoudend is met renteverlagingen dan de Europese Centrale Bank (ECB). Het renteverschil werkte de afgelopen jaren in het voordeel van het Britse pond.

Voor investeerders en andere partijen is het aantrekkelijk is om hun vermogen in de Britse munt aan te houden en zo een hogere rente op te strijken. Ook na de meevallende inflatiecijfers van woensdag is dat voordeel niet meteen verdwenen.

Pas op de beleidsvergadering van 7 november komt de eerste mogelijkheid om de Britse rente een tandje lager te zetten. Donderdag was de ECB aan zet en die verlaagde de beleidsrente zoals verwacht met 0,25 procentpunt.

Het meest waarschijnlijke scenario is nu dat de rente aan beide kanten van het Kanaal in tandem gaat dalen. Maar op valutamarkten bepalen behalve renteschommelingen nog meer zaken de koers van een munt

Britse pond kan voorlopig kracht behouden

Een goed voorbeeld is de publicatie van de Britse begroting op 30 oktober aanstaande. Voorlopig ziet het ernaar uit dat die publicatie een groot contrast wordt met de politieke chaos van twee jaar geleden.

In 2022 ontvouwde toenmalig Conservatieve premier Liz Truss namelijk een minibudget waarin voor maar liefst 45 miljard pond aan belastingverlagingen was opgenomen, zonder dat daar besparingen tegenover stonden. Daarmee vergeleken is de ‘gratis-bier-motie’ van BBB vorig jaar kinderspel.

Financiële markten schrokken zich helemaal rot van het Britse budget. Door het vooruitzicht dat de staatsschuld sterk zou oplopen, gingen staatsleningen van het Verenigd Koninkrijk in de uitverkoop. De rente over de staatsschuld schoot omhoog en het pond kukelde ten opzichte van de dollar naar de laagste koers ooit.

De Britse centrale bank greep nog in door te beloven voor 65 miljard pond aan staatsleningen op te kopen, terwijl Truss haar financiële plannen moest inslikken. Een paar weken later werd ze vervangen door partijgenoot Rishi Sunak.

Dit keer is het de beurt aan de nieuwe Labour-premier Keir Starmer om de begroting te presenteren. Hij heeft al toegezegd met een evenwichtige begroting te komen, waarbij Starmer zich overigens niet in de kaarten laat kijken wat betreft mogelijke belastingverhogingen.

De combinatie van politieke rust en een beleidsrente die ongeveer even hard daalt als die in Europa, wijst erop dat het pond de koerswinst van de afgelopen anderhalf jaar voorlopig niet zomaar weggeeft.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.