• Het Britse pond heeft de afgelopen twaalf maanden aan kracht gewonnen tegenover de euro, mede dankzij het begrotingsbeleid van Labour.
  • Er zijn ook onderliggende factoren die het pond kunnen blijven ondersteunen, maar de handelsoorlog van Donald Trump zorgt voor veel turbulentie op de valutamarkt.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst gaat in op het spanningsveld waar het pond zich in beweegt.

ANALYSE – Alle aandacht gaat deze week uit naar de nieuwe importtarieven die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd, waar financiële markten flink van schrikken. Onder meer de dollar kreeg een flinke tik. Maar in de marge van dit spektakel gebeurde er nog meer in de wereld, bijvoorbeeld in het VK: sinds afgelopen woensdag kom je het Verenigd Koninkrijk niet meer in zonder ETA.

Een wat? ETA is een afkorting van Electronic Travel Authorisation. Dit document moet online aangevraagd worden en kost 10 pond. Hoewel je vaak meteen een bevestiging krijgt dat de ETA is gekoppeld aan je paspoort, kan die afhandeling in theorie drie werkdagen duren. De nieuwe administratieve rompslomp en extra kosten zijn echter niet de enige dingen die een leuk uitstapje naar Engeland, Schotland of Wales kunnen verpesten. Het Britse pond werkt bepaald ook niet mee, al kunnen de zaken snel veranderen in deze turbulente tijden.

Britse pond in de lift

Sinds vorig jaar is het Britse pond met ruim 5 procent gestegen ten opzichte van de euro. De sterke positie van het pond heeft deels te maken met het economische beleid van de Britse regering. De Labour-regering, die vorig jaar aan de macht kwam, heeft in haar voorjaarsbegroting meer bezuinigingen opgenomen dan werd verwacht. Minister van Financiën Rachel Reeves presenteerde een begroting waarin de overheid op termijn een overschot van bijna 10 miljard pond wil bereiken.

Om dat voor elkaar te krijgen, worden er op allerlei uitkeringen gekort. Volgens een analyse van Labour zelf zal dit beleid ertoe leiden dat tegen 2030 zo’n 250.000 mensen in relatieve armoede belanden. De bevolking reageerde vooral gelaten op de voorjaarsbegroting.

Reeves had al laten doorschemeren dat ze veel pijnlijke maatregelen moest nemen. Het alternatief is namelijk nog minder aanlokkelijk. Als financiële markten zich zorgen maken over de houdbaarheid van de Britse staatsschuld, zou de rente omhoog schieten.

Trump stuurt ook schokgolf door valutamarkt

Als het VK een hogere rente moet betalen op z'n staatsleningen, wordt het uitschrijven van nieuwe leningen een dure aangelegenheid. De plannen van Reeves zijn vooralsnog voldoende om obligatiebeleggers gerust te stellen, maar het pond heeft in maart wel een kleine stap terug gedaan. Dat kwam niet zozeer door zwakte van de Britse munt, maar vooral door de toenemende kracht van de euro. De Duitse regering kondigde namelijk een groot investeringsprogramma in defensie en infrastructuur aan, wat leidde tot een stijging van de rente op Duitse staatsobligaties.

Na de presentatie van de Britse voorjaarsbegroting, verschuift de aandacht in de valutawereld naar het beleid van centrale banken. Omdat de Britse inflatie met 3,2 procent nog altijd hoger ligt dan in de eurozone, is het niet waarschijnlijk dat de Bank of England de rente snel verlaagt. Die terughoudendheid speelt het pond in principe in de kaart, wanneer de Britse beleidsrente relatief hoger blijft dan de rente in de eurozone

Echter, deze week deden ook andere krachten hun werk in de door Donald Trump ontketende handelsoorlog. In een eerste reactie won de euro aan kracht tegenover zowel de dollar als het pond, waardoor van de gestage winst van de Britse munt in het afgelopen jaar niet heel veel meer over is.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld