• De Britse mutatie van het coronavirus, die B.1.1.7 is genoemd en gedacht wordt besmettelijker te zijn dan het oorspronkelijke virus, veroorzaakt geen ernstigere ziekte, zo stellen onderzoekers.
  • Het onderzoek van het Britse RIVM vergeleek 1.769 mensen geïnfecteerd met de nieuwe variant met 1.769 mensen met het niet-gemuteerde virus. Ze vonden geen significante verschillen wat betreft het aantal ziekenhuisopnames of het sterftecijfer.
  • De nieuwe variant, die in september voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk is aangetroffen, heeft zich inmiddels verspreid naar minstens 18 landen.

De nieuwe, en mogelijk besmettelijkere, Britse mutatie van het coronavirus veroorzaakt volgens een groot onderzoek geen ernstigere ziekte of een hoger sterftecijfer.  

Onderzoekers van Public Health England (PHE), het Britse RIVM, vergeleken 1.769 mensen geïnfecteerd met de nieuwe variant met 1.769 mensen met het niet-gemuteerde virus. Ze vonden geen significante verschillen wat betreft het aantal ziekenhuisopnames of het sterftecijfer.

Susan Hopkins, de directeur van PHE, zei dat het onderzoek suggereert dat de nieuwe variant “niet leidt tot een ernstigere ziekte of een hogere sterftekans”, maar dat de onderzoekers hun werk zouden voortzetten.

De Britse variant verspreidt zich snel

De nieuwe variant was in september voor het eerst aangetroffen in het Verenigd Koninkrijk en zorgde voor een golf van nieuwe besmettingen in december. In reactie sloten veel landen hun grenzen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk.

De Britse variant lijkt besmettelijker dan SARS-CoV-2, het oorspronkelijke virus dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt. Deze theorie wordt nu bevestigd door het nieuwe PHE-onderzoek.

Het gemuteerde virus heeft zich inmiddels verspreid naar minstens 18 landen, waaronder Duitsland, Zweden en Frankrijk. Op dinsdag is de eerste infectie van de nieuwe variant in de Verenigde Staten bevestigd. Ook in Nederland is het virus bij 11 mensen aangetroffen.

Lees ook: Meeste EU-landen beginnen dit weekend met vaccineren – Nederland begint 8 januari als een van de laatste

Niet gevaarlijker, wel besmettelijker

Het PHE-onderzoek is de eerste gematchte studie van de nieuwe variant. Volgens de Financial Times zijn de twee vergeleken testgroepen gematcht op basis van leeftijd, geslacht, locatie, en de tijd van testen.

In totaal werden 42 mensen tijdens het onderzoek in het ziekenhuis opgenomen: 26 met het oorspronkelijke virus en 16 met de Britse variant. Twaalf mensen met de nieuwe variant tegen tien mensen met het oorspronkelijk virus kwamen te overlijden. Volgens de onderzoekers zijn de verschillen statistisch niet significant.

Ook de kans op herinfectie komt nagenoeg overeen. In de variantgroep raakten twee mensen binnen 90 dagen opnieuw geïnfecteerd. Voor de groep die besmet was met het oorspronkelijke virus stond de teller op drie.

De nieuwe Britse variant is volgens de onderzoekers wel besmettelijker. Van de mensen die contact hadden met iemand die geïnfecteerd was met de nieuwe variant, raakte 15 procent zelf besmet. Dit is 5 procent meer dan bij het oorspronkelijke virus.

LEES OOK: Tekort aan hout voor grafkisten door coronadoden in Los Angeles: ‘Ik heb dit nog nooit meegemaakt’