Nederlandse exporteurs zullen zeker last hebben van een zogenoemde no deal-Brexit, waarbij er in eerste instantie wederzijds importheffingen kunnen komen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Tegelijk kan Nederland in dit scenario rekenen op de komst van meer Britse bedrijven.
Steeds meer bedrijven uit het VK nemen de wijk naar Nederland. Ze vrezen het naderende vertrek van de Britten uit de EU, en al helemaal een wanordelijke Brexit zonder goede afspraken, zegt de organisatie die deze ondernemingen namens Nederland het hof maakt.
Bijna honderd bedrijven hebben inmiddels voor een verhuizing naar Nederland gekozen. Nog eens ongeveer 325 denken erover om de Noordzee over te steken, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).
Nederland trekt vooral bedrijven uit de financiële sector, ICT, media en marketing en biotechnologie. Zij kiezen voor ons land omdat ze bijvoorbeeld een bankvergunning of uitzendrechten in de Europese Unie nodig hebben. Afgelopen jaar besloten onder meer het Amerikaanse handelshuis CBOE en de Japanse bank Norinchukin neer te strijken in Amsterdam.
Veel andere ondernemingen aarzelen nog, omdat nog onduidelijk is hoe de Brexit vorm krijgt en wat die voor hen gaat betekenen. De onrust wordt wel groter, door “de steeds duidelijkere mogelijkheid van een no deal”, zegt commissaris Jeroen Nijland van de NFIA. “Daarom oriënteren steeds meer van die bedrijven zich op Nederland als mogelijke nieuwe uitvalsbasis op de Europese markt.”
Johnson wil vertrekkosten niet volledig betalen aan EU bij no deal
De Britse premier Boris Johnson vindt dat zijn land wettelijk niet verplicht is om alle vertrekkosten te betalen aan de Europese Unie als er op 31 oktober geen akkoord is tussen Londen en Brussel over de brexit. Johnson zei dat zondag tegen de Britse zender Sky News.
Groot-Brittannië is een aantal financiële verplichtingen aangegaan tijdens het lidmaatschap van de Europese Unie. Londen moet daarom bij een brexit 'uitstapkosten' betalen. Het gaat naar schatting om ongeveer 39 miljard pond (ongeveer 42 miljard euro).
Bij een no deal wil Johnson slechts een klein deel van dat geld betalen. De premier zei tegen Sky News niet hoeveel geld hij dan op tafel wil leggen, maar volgens The Sunday Times wil hij hooguit 9 miljard pond betalen.