- De zogenoemde BRICS groep van landen maakt zich op voor uitbreiding met Egypte en Saudi-Arabië.
- Het zou de eerste keer sinds 2010 zijn dat wordt besloten tot een uitbreiding van BRICS.
- Persbureau Bloomberg meldde deze morgen dat een mogelijke uitbreiding op handen zou zijn, dat is nu bevestigd door de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa.
- Lees ook: Economische dwang is slecht voor wereldhandel en moet consequenties hebben, stellen de G7-landen in sneer naar China
De BRICS-landen zijn het eens geworden over uitbreiding van de groep. Er is al een aantal landen uitgenodigd, waaronder het olierijke Saudi-Arabië, zegt de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa.
Voorstanders van uitbreiding denken dat het BRICS in staat zou stellen om effectiever tegenwicht te bieden aan de G7, een groep welvarende en overwegend westerse democratieën.
Ook de Europese unie is in de G7 vertegenwoordigd. Rusland was vanaf 1998 ook twintig jaar lid van de groep (die daardoor de G8 ging heten), maar vertrok na een schorsing vanwege de inval in de Krim in 2014.
Ook Egypte en meerdere andere landen krijgen naar verwachting de mogelijkheid om lid te worden. De landen hebben niet publiekelijk laten weten of ze dat ambiëren, maar bekend is dat veel landen zich graag willen aansluiten bij het samenwerkingsverband. Persbureau Bloomberg meldde deze morgen al dat een mogelijke uitbreiding op handen zou zijn.
Naast Saudi-Arabië en Egypte zouden ook Argentinië, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten zijn uitgenodigd. Volgens Ramaphosa kunnen de landen zich vanaf 2024 aansluiten.
22 landen hebben lidmaatschap aangevraagd
Het zou de eerste keer sinds 2010 zijn dat wordt besloten tot een uitbreiding van BRICS, een afkorting die staat voor Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (South-Africa). Die landen vertegenwoordigen samen zo'n 40 procent van de wereldbevolking. Vertegenwoordigers van de landen zijn momenteel in Johannesburg voor een driedaagse top.
De uitbreiding van de groep landen is een belangrijk punt op de agenda. Ze hebben nu afspraken gemaakt over de "uitgangspunten, standaarden, criteria en procedures voor de uitbreiding van BRICS", zei Ramaphosa.
De andere leiders van de BRICS-landen zeggen blij te zijn met de stap. Volgens de Chinese president Xi Jinping zijn de huidige leden "allemaal landen met belangrijke invloed" en is de uitbreiding een "nieuwe impuls voor samenwerking". De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt dat de samenwerking bijdraagt aan de nieuwe economische wereldorde.
Premier Narendra Modi van India zegt met andere samen te werken aan verdere uitbreiding van het samenwerkingsverband en de Russische president Vladimir Poetin heeft via een videoverbinding Zuid-Afrika bedankt voor top en de stappen die zijn gezet. De Ethiopische premier Abiy Ahmed Ali spreekt op X van "een geweldig moment voor Ethiopië" nu het land lid kan worden.
Vooral China zou hebben aangestuurd op het toelaten van nieuwe leden. Het land zou daarbij naar verluidt steun krijgen van Rusland en Zuid-Afrika. India en Brazilië zouden terughoudender zijn. Volgens Zuid-Afrikaanse functionarissen hebben ruim veertig landen interesse getoond in lidmaatschap van BRICS, waarvan er 22 formeel lidmaatschap hebben aangevraagd.