Nigel Farage stapt op als leider van de eurosceptische Britse partij UKIP. Farage begon aan de gewonnen Brexitcampagne omdat hij zijn land terugwilde, maar nu wil hij zijn leven terug.
“Mijn taak zit erop”, zei de europarlementariër maandag op een persconferentie. Hij heeft met de aanstaande uittreding van zijn land uit de Europese Unie zijn “steentje bijgedragen”.
Farage, die vorig jaar ook al eens zijn vertrek aankondigde maar zich toen bedacht, verzekerde dat hij nu niet op zijn besluit terugkomt. Hij blijft wel aan als Europarlementariër, naar eigen zeggen om te kunnen toezien op de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU. Farage schetste zichzelf als een man met een ideaal en zette zich af tegen “carrièrepolitici”.
UKIP speelde jarenlang slechts een rol in de marge van de Britse en Europese politiek. De afgelopen jaren won de partij echter aan aanhang en aandacht en vorig jaar veroverde zij zelfs een Lagerhuiszetel.
Farage zelf slaagde daarin echter niet. Dat was voor hem reden om voor het partijleiderschap te bedanken, maar het partijbestuur haalde hem over toch aan te blijven. Een nieuwe gooi naar een Lagerhuiszetel staat voorlopig niet bovenaan zijn verlanglijst, zei Farage volgens The Guardian.
Of zijn partijgenoot Douglas Carswell, die wel in het Britse parlement wist te komen, UKIP nu moet gaan leiden, wilde Farage niet zeggen. Hij mengt zich naar eigen zeggen niet in de strijd om zijn opvolging. Farage en Carswell kunnen slecht met elkaar overweg.
Brexit-campagne
De 52-jarige Farage was een drijvende kracht achter het referendum van vorige maand. Daarin stemde 52 procent voor vertrek uit de EU.
Farage sprak vorige week in het Europees Parlement. Hij zei dat hij na zeventien jaar gelijk heeft gekregen. "Nu lachen jullie niet meer", hield hij het parlement voor. Hij werd na zijn toespraak uitgejoeld.
Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie noemde hem een leugenaar, wijzend op de argumenten die Farage in de campagne had gebruikt. Eerder op de ochtend had Juncker hem nog een zoen op de wang gegeven.
Opvolger Cameron
Het referendum is niet bindend, maar de Conservatieve premier David Cameron heeft beloofd te doen alsof het dat wel is. Hij bood als voorstander van EU-lidmaatschap zijn ontslag aan. De Brexit-aanhang doet alsof het land al definitief uit de EU is gestapt, maar de meeste politici manen tot voorzichtigheid.
Camerons partij wil voor het einde van de zomer een nieuwe leider kiezen, die dan ook de onderhandelingen over de Brexit moet voeren. Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May is favoriet om Cameron op te volgen. Oud-burgemeester van Londen Boris Johnson trok zich vorige week onverwacht terug uit de strijd om het leiderschap.
Een grote meerderheid van de huidige Britse Tweede Kamer is tegenstander van het opzeggen van het EU-lidmaatschap. Dat kan de Brexit blokkeren, bijvoorbeeld als een meerderheid van het parlement niet instemt met het afschaffen van de wet uit 1972 waarmee het land lid van de Europese Economische Gemeenschap werd. Dat zou vooraf moeten gaan aan de formele opzegging door Londen op basis van artikel 50 uit het EU-verdrag van Lissabon.