Een dagje rust in het drama rond de Brexit? Nee. De omstreden wekenlange schorsing van het Britse parlement is onwettig, zo hebben Schotse rechters in hoger beroep besloten, zo meldt onder meer The Guardian.
De beslissing van de Schotse rechters zet een eerdere uitspraak opzij, waarbij rechters in Schotland de schorsing van het parlement wel goedkeurden.
Met het nieuwe oordeel is de zaak echter niet afgedaan. De Britse regering gaat in hoger beroep tegen de beslissing van woensdag bij het Hooggerechtshof. Die zaak wordt op dinsdag 17 september behandeld.
Afgelopen dinsdag is het Britse parlement op last van premier Boris Johnson voor aan aantal weken gesloten. Maandag werd op het nippertje nog spoedwetgeving aangenomen die premier Johnson dwingt uitstel te vragen van de Brexit, als hij op 31 oktober geen deal heeft gesloten met de Europese Unie over het vertrek van de Britten. Dit om een zogenoemde no deal-Brexit op 31 oktober te voorkomen.
De Britse premier Boris Johnson verwacht dat hij een nieuwe deal voor elkaar kan krijgen over de Brexit, zodat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de Europese Unie kan verlaten. Dat zei Johnson dinsdag op de eerste dag dat het parlement met reces is gestuurd.
"Er is een manier om een deal te krijgen, maar er is veel hard werk voor nodig", zei de premier die tegelijk aangeeft voorbereid te zijn op een 'no deal'. "Indien het absoluut noodzakelijk is, zullen we met een 'no deal' komen."
Toch grens in Ierse zee door Brexit?
Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel denkt dat een deal nog mogelijk is. Tegelijkertijd is Duitsland voorbereid op een minder ordelijke Brexit als de Britten zonder deal vertrekken.
"We hebben nog steeds alle kans op een ordelijke Brexit. De Duitse overheid zal er alles aan doen om dat mogelijk te maken, tot aan de laatste dag", zei Merkel in de Duitse Bondsdag. Volgens haar is Duitsland echter ook goed voorbereid op een chaotische Brexit.
Onder Brexit-volgers wordt gespeculeerd op een mogelijkheid waarbij Johnson de vertrekdeal die zijn voorganger Theresa May sloot, grotendeels in stand te houden. Met één belangrijke wijziging.
Om te voorkomen dat er weer een grens tussen Ierland en Noord-Ierland zou komen, moet Johnson in dit scenario akkoord gaan met een eerder genoemde alternatieve optie. Hierbij blijft alleen Noord-Ierland onder de regels van de Europese Unie vallen en komt er een 'grens' in de Ierse zee tussen het hoofdeiland Groot-Brittannië en Noord-Ierland.
De DUP-partij van Noord-Ierse protestanten heeft zich altijd fel verzet tegen deze optie. Aangezien de DUP de gedoogpartner is van de Conservatieve regering van Johnson ligt deze kwestie zeer gevoelig. Om een deal door het Britse parlement te krijgen met een grens tussen Noord-Ierland en de rest van het VK, zou Johnson steun moeten zoeken bij de oppositie.