Nederlandse pensioenfondsen moeten er rekening mee houden dat de Brexit ook op de middellange termijn negatieve gevolgen heeft voor de pensioenen.

Dat stelt voorzitter Gerard van Olphen van pensioenuitvoerder APG vrijdag tegenover Het Financieele Dagblad.

APG belegt namens diverse Nederlandse pensioenfondsen – met als grootste klant ambtenarenfonds ABP – en is één van de grootste pensioenbeleggers ter wereld. In totaal zijn 4,5 miljoen deelnemers van Nederlandse pensioenfondsen afhankelijk van de prestaties van APG op de beurs.

Van Olphen is sinds dit jaar topman bij APG, nadat hij afgelopen jaar met ruzie opstapte bij verzekeraar Vivat (voorheen Reaal), nadat die werd overgenomen door het Chinese concern Anbang.

Pensioenbeleggingen en Brexit

De beursverliezen die optraden, nadat vorige week vrijdag bleek dat de Britten voor een Brexit hebben gekozen, zijn niet goed geweest voor Nederlandse pensioenfondsen. “De dekkingsgraden hebben een tik gekregen”, zegt Van Olphen daarover tegen het FD. Daarbij gaat het om de verhouding tussen het vermogen van pensioenfondsen en de uitkeringsverplichtingen.

De topman van APG denkt bovendien dat pensioenfondsen nog meer last krijgen van de Brexit. "Ik verwacht dat de Brexit ook op de middellange termijn de pensioenen nog zal raken, omdat de stabiliteit van de Europese economie een knauw heeft gekregen."

Niet zeuren over lage rente

Van Olphen stelt verder tegen het FD dat de lage rente - die het lastiger maakt om voldoende rendement te behalen op obligatiebeleggingen - niet de schuld is van het goedkoop-geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook zonder het monetaire beleid van de ECB zou de rente laag zijn, wat ongunstig is voor pensioenfondsen.

"Doordat de beroepsbevolking krimpt en de economische groei laag is in Europa, is de rente structureel laag. Het ECB-beleid helpt natuurlijk niet, maar is niet bepalend'', aldus Van Olphen.

Lage rekenrente

De baas van de grootste Nederlandse pensioenuitvoerder vindt het terecht dat pensioenfondsen hun toekomstige verplichtingen op basis van de lage rente moeten berekenen. "Bij een hogere rekenrente van bijvoorbeeld 4 procent ben je weliswaar van de kortingen af, maar is het wel de vraag of er voldoende voor de jongeren overblijft. Die nemen dan een flinke hypotheek op de toekomst.''

De voorganger van Van Olphen, Dick Sluimers, was altijd juist voor een hogere rekenrente. Door de lage rente zitten pensioenfondsen al tijden in zwaar weer. Aan de hand van de rekenrente berekenen fondsen hoeveel geld ze nu in kas moeten hebben om in de toekomst de pensioenen te kunnen betalen. Hoe hoger die rente, hoe beter een fonds er voor staat.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl