• De Brexit-onderhandelingen in Brussel worden opgeschort, omdat een medewerker van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier blijkt te zijn besmet met het coronavirus.
  • Wel zullen de onderhandelingsteams hun werk “binnen de richtlijnen” zoveel mogelijk voortzetten.
  • Intussen blijkt uit een analyse van ABN Amro dat een ‘zachte’ Brexit Nederland 4,5 miljard euro gaat kosten en een harde 17,5 miljard euro.

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben hun onderhandelingen opgeschort over een handelsakkoord voor zodra de Britten ook in de praktijk de EU hebben verlaten. Een medewerker van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier heeft het coronavirus opgelopen.

“We hebben besloten de onderhandelingen voor korte tijd stil te leggen”, twittert Barnier. De teams zullen hun werk “binnen de richtlijnen” ondertussen wel voortzetten.

De tijd raakt op om een overeenkomst te bereiken over de betrekkingen tussen de EU en Groot-Brittannië voor wanneer de Britten op 1 januari de EU-regels niet langer volgen.

"De gezondheid van onze teams staat voorop", reageert Barniers Britse evenknie David Frost. Hij onderhoudt "nauw contact met Barnier" over de ontwikkelingen.

De onderhandelaars zijn deze week bijeen in Brussel. Frost dankt "de Europese Commissie voor hun onmiddellijke hulp en steun".

Het is onduidelijk wat het nieuws betekent voor de voortgang van de onderhandelingen. Wie in België in nauw contact is geweest met een besmet persoon, moet tien dagen in quarantaine. Als dat voor sommige of zelfs alle onderhandelaars zou gelden, zou dat het overleg danig kunnen hinderen. Juist als het er bij precaire onderhandelingen op aankomt, is het belangrijk elkaar in de ogen te kunnen kijken, klinkt het vaak in Brussel.

Er zat ook de afgelopen dagen nog weinig schot in het overleg tussen Brussel en Londen, melden ingewijden. Ze blijven het grondig oneens over gelijke kansen voor Britse en Europese bedrijven, over het toezicht op eventuele afspraken en over de toegang van Europese vissers tot Britse wateren. Vooral de eerste twee zijn voor beide kampen principekwesties.

Wat de uitkomst ook is, de schade voor Nederland loopt in de miljarden

De Nederlandse economie loopt 4,5 miljard euro schade op wanneer het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie met een handelsakkoord uit elkaar gaan. Daarbij staan bij zo'n 'zachte Brexit' 17.770 banen op de tocht ten opzichte van de arbeidsmarkt in 2019. Dat verwacht ABN Amro.

De economische schade wordt veroorzaakt door extra handelsbelemmeringen. Zo komen er weer grenscontroles, extra papierwerk en er worden files verwacht bij de douane.

Volgens ABN Amro kan dat de komende jaren weerslag hebben op de vraag doordat de kosten oplopen. Onder meer exporteurs van machines, chemische producten en voeding worden getroffen omdat ze veel zaken doen met de Britten.

Bij een 'harde Brexit' zonder handelsakkoord schat de bank de schade voor de Nederlandse economie veel groter in, mede door invoertarieven. ABN Amro verwacht dan een min van 17,5 miljard euro met een verlies van bijna 70.000 banen.

"Nederlandse bedrijven in verschillende sectoren hebben dus veel te winnen bij een succesvolle uitkomst van de Brexit-onderhandelingen", aldus de bank.

Lees meer nieuws over de Brexit: