De EU en het VK zetten de onderhandelingen over een Brexit-deal voort, aldus een verklaring van Ursula von der Leyen, mede namens Boris Johnson.
Zondagochtend waren de partijen het nog niet eens over de toegang van de Europese en Britse vissers tot elkaars wateren, gelijke concurrentieregels voor bedrijven en het toezicht op de afspraken.
Johnson acht een no deal-Brexit, zonder handelsakkoord, nog steeds het meest waarschijnlijk.
De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zetten hun onderhandelingen over een handelsverdrag voort.
“We hebben besloten de extra mile te nemen”, zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zondagmiddag in een verklaring namens de Europese Unie en de Britse premier Boris Johnson. De onderhandelingen worden voortgezet in Brussel.
“Onze onderhandelteams hebben de afgelopen dagen dag en nacht gewerkt. En ondanks de uitputting na bijna een jaar onderhandelen, ondanks het feit dat we keer op keer deadlines hebben gemist, vinden we het verantwoord op dit moment om die extra mijl af te leggen”, aldus Von der Leyen.
Johnson gaf zondag aan dat hij nog steeds een grote kans ziet dat er geen handelsakkoord komt met de Europese Unie, zei hij na overleg met zijn kabinet. Desondanks stemde de Britse ministersploeg in met het doorpraten over een mogelijke deal. "Het Verenigd Koninkrijk zal zeker niet weglopen van de gesprekken."
De Britse premier gaf aan dat de verschillen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op enkele belangrijke onderwerpen nog altijd aanzienlijk zijn. Zijn land moet zich daarom "met veel zelfvertrouwen voorbereiden op een no deal."
Het Verenigd Koninkrijk wil zich volgens Johnson wel in blijven zetten voor een deal, maar er zijn nog aanzienlijke verschillen. Daarbij legt de Britse premier de bal bij Europa. "Er is een deal te maken als onze partners dat willen. Wij kunnen geen compromis sluiten op onze rode lijnen."
Verder liet Johnson weten er veel aan te hebben willen doen om een deal te bereiken, maar zijn voorstel om direct met Europese regeringsleiders te praten werd genegeerd.
De 27 landen van de Europese Unie houden vast aan de structuur waarbij de onderhandelingen via Michel Barnier en de Europese Commissie verlopen. Zo willen ze voorkomen dat ze uit elkaar worden gespeeld.
Toch weer uitstel van deadline bij de Brexit
Europese politici reageerden voorzichtig positief op het nieuws dat Brussel en Londen hun handelsoverleg voortzetten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei op een persconferentie blij te zijn met "iedere mogelijkheid om tot een deal te komen."
Ook de Ierse minister van Buitenlandse Zaken hoopt nog op een overeenkomst. "Het is tijd om het hoofd koel te houden en de onderhandelaars de gelegenheid te geven om vooruitgang te boeken, zelfs in dit late stadium", zei Simon Coveney. "Het is duidelijk erg moeilijk om een deal te sluiten, maar het is wel mogelijk."
Na bijna 4,5 jaar na het referendum over het Britse vertrek uit de Europese Unie leek zondag de dag van de waarheid te worden over de toekomstige betrekkingen tussen Londen en de EU. Maar zoals vaker werd een vermeende deadline toch weer opschoven.
De onderhandelaars hadden oorspronkelijk tot zondag de tijd gekregen een akkoord te sluiten over de betrekkingen die met ingang van 1 januari moeten gaan gelden.
Maandenlang werd er overleg gevoerd om te voorkomen dat er een no deal-Brexit zou komen die economisch slecht uitpakt voor beide kampen met invoerheffingen en tal van andere handelsbelemmeringen.
David Frost namens Londen en Michel Barnier namens Brussel spraken talloze keren met elkaar maar zijn er nog niet in geslaagd een voor beide kampen acceptabel compromis in elkaar te draaien.
Nog drie heikele twistpunten
De drie hoofdthema's waarover de partijen het tot vandaag niet eens kunnen worden, zijn de toegang van de Europese en Britse vissers tot elkaars wateren, gelijke concurrentieregels voor Britse en Europese bedrijven en het toezicht op de gemaakte afspraken.
Afgelopen week overlegden de Britse premier Boris Johnson en voorzitter Ursula Von der Leyen van de Europese Commissie nog persoonlijk om een doorbraak te forceren, maar ook dat mislukte.
EU-hoofdonderhandelaar Barnier en zijn Britse evenknie Frost hervatten deze vrijdag hun pogingen om er toch nog uit te komen. Zondag moest dan een "ferm besluit" worden genomen, liet Johnson na het diner met Von der Leyen laten weten.
Nog geen nieuwe deadline voor deal bekend
Maar na een telefoongesprek zondagmiddag tussen Von der Leyen en Johnson is besloten de onderhandelingen voor te zetten. Er is nog geen nieuwe deadline bekend. Er is ook nog onduidelijkheid in welke mate er zondag voortgang is geboekt in de onderhandelingen.
Eerder dit weekend zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab tegenover Sky News dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nog een "heel eind te gaan" hebben in hun onderhandelingen over een handelsakkoord.
Theoretisch hebben de partijen tot kort voor de jaarwisseling om een akkoord te sluiten, dat vervolgens nog moet worden goedgekeurd door de afzonderlijke EU-lidstaten, het Britse parlement en het Europese Parlement.
De Britten stapten op 1 februari officieel uit de EU. Sindsdien is er een overgangsperiode waarin ze nog wel de EU-regels volgen, maar die periode eindigt op 31 december.
Als er geen akkoord is per 1 januari 2021 dreigt de zogenoemde no deal-Brexit, waarbij beide partijen terugvallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie, en er wederzijds invoertarieven komen.