• Brexit-onderhandelingen maandag van start.
  • De Britse Brexit-minister David Davis treft de Europese onderhandelaar Michel Barnier in Brussel.
  • Bedrijven roepen premier Theresa May op om de ‘harde Brexit’ te laten varen.
  • Volgens de Britse minister van Financiën zal géén deal “heel, heel slecht” voor het VK zijn.
  • May’s positie wankelt terwijl de grootste oppositiepartij, Labour, drie punten boven haar in de peilingen staat.

De Brexit-onderhandelingen zijn maandagochtend begonnen, ondanks een steeds groter wordende kloof in het Britse kabinet over het precieze doel van de onderhandelingen en twijfels over de toekomst van premier Theresa May.

Brexit-minister David Davis trof EU-onderhandelaar Michel Barnier in Brussel voor de eerste dag van onderhandelingen, waarmee het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie z’n beslag moet krijgen.

David Davis

Foto: Brexit Minister David Davis. Bron: REUTERS/Neil Hall

De eerste stappen in de onderhandelingen zullen naar verwachting gaan over de financiële scheiding, de toekomst van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en de grens met Noord-Ierland. Gesprekken over de toekomstige relatie tussen de EU en de Britten worden waarschijnlijk later dit jaar gevoerd.

Positie premier May wankel

De onderhandelingen beginnen, terwijl premier May er nog niet in is geslaagd om tot een deal te komen met de Noord-Ierse partij DUP, die haar minderheidsregering moet gaan steunen.

Intussen wordt May ook openlijk bekritiseerd door ministers uit haar kabinet vanwege de mislukte verkiezingscampagne. Verder loopt de spanning op over haar plannen voor een 'harde Brexit', waarbij de Britten niet alleen uit de EU, maar ook uit de interne markt zullen vertrekken.

Zowel Davis als May houden vast aan hun plannen om uit de EU te vertrekken, zelfs als er geen deal wordt bereikt binnen twee jaar over de nieuwe handelsrelatie. Volgens hen is "geen deal beter dan een slechte deal".

Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft eerder gezegd dat zo'n uitkomst "prima" zou zijn.

Vijf grote Britse lobbyclubs hebben echter een open brief verstuurd naar de regering, waarin zij de regering oproepen om in de Europese interne markt te blijven totdat er een nieuwe handelsovereenkomst is getekend - een proces dat volgens experts wel tien jaar zou kunnen duren.

Volgens een zondag verschenen peiling is bovendien een meerderheid van de Britten voor een zachtere Brexit. Volgens het onderzoek is een meerderheid van de kiezers voor een tweede referendum over de uiteindelijke deal, en vóór behoud van toegang tot de interne Europese markt.

 

Hammond opent de aanval op Mayphilip hammond theresa may

Foto: Theresa May en minister van Financiën Philip Hammond Bron: Stefan Rousseau/PA Wire/PA Images

May heeft naar verluidt ook te maken met een 'burgeroorlog' binnen haar regering. Hooggeplaatste regeringsleden zouden afwillen van haar harde standpunt over de Brexit. Anderen zouden juist weer hun vertrouwen willen opzeggen in May als zij haar plannen afzwakt.

Mays minister van Financiën, Philip Hammond, was afgelopen zondag de eerste die zich van de premier distantieerde, door te zeggen dat een vertrek uit de EU "heel, heel slecht" zou zijn voor het Verenigd Koninkrijk.

Hammond zei verder in een televisie-interview dat hij er in de campagne van is weerhouden om de economische successen van de regering meer naar voren te brengen.

"Het was een fout van de campagne om ons niet meer te richten op een gebied waar we een goed verhaal hebben - onze economische successen", zei hij. "Ik denk dat het een vergissing was dat we niet meer tijd en middelen hebben gestoken in Corbyns economische voorstellen en zijn uitgavenplannen, die ronduit waanzinnig zijn en behoorlijke schade zouden doen aan dit land, onze banen en onze economie. Ik denk dat dat een vergissing was."

May is verteld dat ze iets meer dan een week heeft om haar positie te heroveren. Anders komt haar positie in het geding, aldus de Sunday Times.

Labour staat voor in de peilingen

In recente peilingen staat Labour met drie procentpunten voor op de Conservatieven. Volgens een nieuwe peiling heeft Labour de steun van 44 procent van de stemgerechtigden, de Conservatieven 41 procent.

Peiling: 

Labour: 44% (+4) Conservatieven: 41% (-1) Liberal Democrats 6% (n/c) UKIP 2% (-1) (verandering ten opzichte van de verkiezingen van dit jaar.)