De regering van Boris Johnson slaat vooralsnog vrij harde taal uit als het gaat over een toekomstige handelsdeal tussen Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Maar als de Britten inderdaad sterk willen afwijken van Europese kwaliteitsnormen, neemt de kans op een soort no deal-Brexit flink toe. Dat spoort niet met de verwachtingen van Nederlandse ondernemers.
De meeste Nederlandse ondernemers denken dat de Europese Unie meer tijd krijgt om een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van een rondvraag bij ruim tweehonderd ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Volgens de huidige plannen moeten de Britten dit jaar een handelsakkoord sluiten.
Zo’n 37 procent ziet een verlenging van de zogeheten overgangsfase als het meest waarschijnlijke scenario, toont het onderzoek. Een wat kleiner deel, 34 procent, verwacht wel dat de handelsdeal dit jaar rond komt. Per saldo denkt dus ruim 70 procent dat er een handelsdeal met de Britten komt.
En een zesde van de ondervraagden denkt daarentegen dat er helemaal geen overeenkomst wordt bereikt. De gesprekken tussen Brussel en Londen beginnen kort na 31 januari, wanneer de Brexit een feit is.
Tijdens de overgangsfase verandert er vrijwel niets voor bedrijven. De EU-regels blijven gewoon van kracht en de handel vindt dan nog ongestoord plaats. Het merendeel van de bedrijven wil deze periode gebruiken om de voorbereidingen verder voort te zetten. Een kwart van de ondernemers zegt het nodige voorwerk al te hebben gedaan.
Risico op no deal-Brexit blijft aanwezig
Of het allemaal zo soepel loopt is echter allerminst zeker. De Britse regering van premier Boris Johnson wil vanaf februari namelijk ook al starten met onderhandelingen over een handelsdeal met de Verenigde Staten.
Harde Brexiteers willen die onderhandelingen als breekijzer gebruiken om meer afstand te nemen van de EU. Vanuit het perspectief van de Europese Unie is een handelsdeal alleen mogelijk als het VK zich conformeert aan Europese standaarden voor kwaliteitsnormen.
Minister Sajid Javid van Buitenlandse Zaken liet in een interview met The Financial Times doorschemeren dat de Britse regering op wil schuiven richting de Amerikaanse regels als het VK de EU eenmaal verlaten heeft. Javid zei dat er “geen afstemming” zal zijn met de EU na de Brexit.
Brussel waarschuwde vanwege het feit dat de Britten zich niet aan de EU-regels willen houden eerder deze week voor een economisch doemscenario.
Brussel benadrukte dat hoe meer Groot-Brittannië afwijkt van de EU-regelgeving, hoe afstandelijker de relatie tussen de twee partijen na de Brexit zal zijn. Dit omdat de EU drempels zal opwerpen om de interne markt te beschermen. Een EU-ambtenaar heeft de mogelijkheid tot enige vorm van handelsovereenkomst op voorwaarden van Javid weggewuifd.