- Nederlandse douane-officiers hebben broodjes ham in beslag genomen van Britse chauffeurs, nadat een verbod op de persoonlijke invoer van vlees is ingegaan na de Brexit.
- Sinds het Verenigd Koninkrijk per 1 januari niet meer onder EU-regels valt, zijn nieuwe regels van kracht geworden om de persoonlijke invoer van vlees, melk, of dierenproducten uit het VK te verbieden.
- “Welkom bij de Brexit, mijnheer, het spijt me”, zegt een douane-officier tegen een chauffeur.
- De nieuwe regels hebben geleid tot tekorten aan bepaalde voedingsmiddelen in Britse winkels.
Nederlandse douane-officiers hebben broodjes ham in beslag genomen van Britse chauffeurs bij aankomst in Nederland, nadat een verbod op de persoonlijke invoer van vlees is ingegaan naar aanleiding van de Brexit.
In een reportage van EenVandaag uit Hoek van Holland zijn douaniers te zien die tegen Britse chauffeurs zeggen dat ze wegens het Britse vertrek uit de EU geen vlees- of zuivelproducten meer kunnen meenemen over de grens.
https://twitter.com/OwenAdamsYT1/status/1348256421331275776?ref_src=twsrc%5Etfw
—OwenAdamsYT (@OwenAdamsYT1) January 10, 2021
In een fragment is een grenswacht in een gele jas te zien bij de inspectie van enkele broodjes in aluminiumfolie van een Britse chauffeur, en vertelt hem dat deze in beslag zullen worden genomen omdat ze vlees bevatten.
De verbaasde chauffeur vraagt de officier of hij het brood mag houden en alleen het beleg kan inleveren, waarop de grenswacht antwoordt: "Nee, alles wordt in beslag genomen. Welkom bij de Brexit, mijnheer, het spijt me."
In een ander fragment zegt een douane-officier tegen een chauffeur dat "u sinds de Brexit bepaalde voedingsmiddelen niet meer naar Europa mag meebrengen, zoals vlees of fruit, groenten, vis, dat soort dingen."
Sinds het Verenigd Koninkrijk per 1 januari niet meer onder EU-regels valt, zijn nieuwe regels van kracht geworden om de persoonlijke invoer van vlees, melk, of dierenproducten uit het VK te verbieden.
Volgens de Europese Commissie zijn de regels nodig omdat dergelijke producten ziektes als varkensgriep of mond- en klauwzeer naar de EU kunnen brengen.
De nieuwe regels hebben geleid tot tekorten aan bepaalde verse voedingsmiddelen in Britse winkels en vertraging van andere geïmporteerde goederen.