Donderdag kondigde Liz Truss, de derde opeenvolgende Conservatieve premier van het Brexit-tijdperk, haar vertrek aan, na een ultrakorte regeerperiode waarin het Verenigd Koninkrijk bijna te prooi viel aan een financiële crisis.

Het vertrek van Truss volgt een dag na het verschijnen van een rapport van het Ierse Economic and Social Research Institute. Daarin komt naar voren hoe slecht de Britse breuk met het Europese vasteland heeft uitgepakt.

Volgens het rapport How has Brexit changed EU-UK trade flows? zou de Britse export naar de Europese Unie zonder Brexit zo’n 16 procent hoger hebben gelegen dan nu het geval is. In de andere richting is dat verschil nog groter, concludeert het ESRI: de Europese Unie loopt zeker 20 procent aan export richting het VK mis.

Grenscontroles Brexit schaden handel met EU

De auteurs van het Ierse onderzoek gebruikten een model dat Britse en Europese handelsdata combineert. Door deze te vergelijken met de fictieve situatie waarin de Brits-Europese handel dezelfde ontwikkelingen zouden hebben doorgemaakt als die binnen de Europese Unie, kwam het ESRI uit op een vergelijking tussen twee realiteiten: een met en een zonder Brexit.

Volgens de Ierse denktank laat het onderzoek duidelijk zien dat de grenscontroles voor Europese goederen en diensten de handel hebben bemoeilijkt. Veel Britse bedrijven zijn gestopt met het exporteren naar EU-landen.

Grote verliezer is Ierland

Ierland is de handelspartner waarbij het nadeel van de Brexit voor het Verenigd Koninkrijk het grootst is, schrijft het ESRI. In een wereld zonder Brexit zou het buurland 40 procent meer Britse producten importeren. Ook Spanje (32 procent), Zweden (25 procent) en Duitsland (24 procent) zijn partners met grote handelsverliezen.

Uit het rapport blijkt dat Nederland ook 20 procent minder importeert uit het Verenigd Koninkrijk. De enige Europese winnaar van de Brexit lijkt de handelsrelatie met Luxemburg te zijn. Dat land importeert 76 procent meer dan in een wereld zonder de geopolitieke vechtscheiding. Volgens Politico is de piepkleine EU-lidstaat verzot op Britse stroomgeneratoren.

'VK moet banden aanhalen met Brussel'

Hoewel de boodschap van het ESRI-rapport waarschijnlijk verloren gaat in de chaos van Downing Street, kon het rapport in anti-Brexit kringen op steun rekenen. Volgens Peter Norris, voorzitter van de UK Trade and Business Commission (voortgevloeid uit de activistische groep Best For Britrain), onderschrijven de resultaten van dit onderzoek de noodzaak voor nauwere banden met Europa.

Met uitzicht op een recessie moet London zich richten op "het herstellen van verloren handel", zegt Norris tegenover de krant The Guardian. "Dit moet een topprioriteit zijn. En dit kan de overheid alleen doen door de barrières te verwijderen die door Brexit zijn opgeworpen."

Lees ook: Britse pond zit nog steeds in de hoek waar flinke klappen kunnen vallen