De keuze om de Europese Unie te verlaten heeft Groot-Brittannië tot nu toe zo’n 1.200 miljard pond (ruim 1.400 miljard euro) gekost aan vermogen.
Ruim 400.000 Britten zijn van hun status als miljonair in dollars beroofd, blijkt uit het laatste Global Wealth Report van het Credit Suisse Research Institute.
Het jaarlijkse Global Wealth Report – dat de verdeling van rijkdom over de wereld bijhoudt en ook wat de rijkste landen zijn – laat zien dat de “terugval van vermogens van huishoudens 1.200 miljard pond bedraagt als direct gevolg van de uitslag van het Brexit-referendum.”
Nadat de Britten in juni voor het verlaten van de Europese Unie stemden , crashte de pond tot het laagste niveau in 31 jaar ten opzichte van de dollar en werd zo snel de slechtst presterende van de belangrijkste munten wereldwijd. Het pond sterling staat ten opzichte van de dollar nu zo’n 15% lager sinds het referendum op $1.24.
Over het algemeen zijn vermogens vastgesteld in dollars, wat betekent dat de rijkdom en een land afneemt als de munt devalueert ten opzichte van de dollar. Dit is terug te zien in het feit dat geen enkele belangrijke economie ter wereld zoveel vermogen is kwijtgeraakt als Groot-Brittannië in 2016.
Het enige land dat een beetje in de buurt komt is China, dat een groot deel van zijn rijkdom is verloren met dank aan de aanhoudende devaluatie van de yuan. Toch zijn de vermogens in China maar ongeveer de helft gedaald in vergelijking met wat de Britten ondergaan.
In deze grafiek is dat goed te zien:
De val van het pond ten opzichte van de dollar betekent ook dat zo'n 406.000 mensen die voor het EU-referendum miljonair waren in dollars dat nu niet meer zijn.
"Bij de gevolgen van de Brexit-stem wordt meestal gekeken naar het Bruto Nationaal Product, maar de impact op huishoudens is belangrijk om in de gaten houden", zegt Michael O'Sullivan, chief investment officer bij de tak vermogensbeheer van Credit Suisse tegen de Guardian.
"Sinds het Brexit-referendum is zijn de vermogens van huishoudens met 1.500 miljard dollar gedaald. Het vermogen per volwassene is al met 33.000 dollar gekrompen tot 289.000 dollar sinds eind juni. In dollars uitgedrukt zijn er nu 406.000 minder miljonairs in Groot-Brittannië", voegt O'Sullivan daaraan toe.
Ondanks de afname van de vermogens door de Brexit, blijft Groot-Brittannië het derde land ter wereld wat betreft vermogen per volwassene in de belangrijkste economieën. Het gemiddelde inkomen van een Brits volwassene bedraagt 288.800 en daarmee zijn alleen Zwitserland en de VS rijker.
Het totale vermogen wordt gemeten door financiële bezittingen en reële activa zoals onroerend goed te verrekenen met uitstaande schulden. Hieronder een uitsplitsing van de vermogens in Groot-Brittannië:
Credit Suisse merkt ook op dat de totale vermogens van de Britten gemeten in ponden eigenlijk zijn toegenomen in het afgelopen jaar, ondanks de val ten opzichte van de dollar. Hier is een samenvatting van die belangrijke conclusie:
"Het Verenigd Koninkrijk had een rumoerig einde aan 2015 - 2016 met een scherpe daling van de wisselkoers en de aandelenmarkten na de uitkomst van het EU-referendum op 23 juni. Maar ondanks dat was het vermogen per volwassene in pond sterling gemeten 6% boven het niveau van een jaar eerder. De aandelenmarkt herstelde zich later weer, maar de vooruitzichten zijn erg onzeker, zowel voor de economie als voor de vermogens van huishoudens."