De dreun die het Britse Pond krijgt als gevolg van de keuze van het Verenigde Koninkrijk voor de Brexit, komt hard aan bij Nederlandse exporteurs.
De overwinning van het Brexit-kamp bij het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie had vrijdagochtend meteen gevolgen op financiële markten. Het Britse Pond zakte bijna 7 procent tegenover de euro.
Voor Nederlandse bedrijven de exporteren naar het Verenigd Koninkrijk is dat een flinke domper, omdat in euro’s geprijsde producten omgerekend in ponden fors duurder worden.
“Wij gaan Nederlandse ondernemers assisteren bij de onzekere periode die is ontstaan nu het Verenigd Koninkrijk heeft besloten om uit de Europese Unie te treden. Bedrijven doen er goed aan om zo snel mogelijk contact met hun Britse klanten en leveranciers op te nemen om zich ervan te verzekeren dat zij hun werkrelatie ook in de toekomst kunnen voorzetten”, zo stelden exportorganisaties EVO en Fenedex in een reactie.
De organisaties willen zich inzetten voor de snelle invoering van een nieuw, verdergaand handelsakkoord het met Verenigd Koninkrijk. Maar of dat er snel van komt is uiterst onzeker.
Verenigd Koninkrijk belangrijke handelspartner Nederland
Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke handelspartner van Nederland. Van de totale Nederlandse export heeft acht procent het Verenigd Koninkrijk als bestemming, gemeten op basis van de toegevoegde waarde. Van de totale Nederlandse import komt elf procent uit het VK.
(klik voor uitvergroting; bron: Rabobank)
Rabobank liet in een eerste reactie op de uitslag van het Britse EU-referendum weten: "Wij betreuren dit enorm. EU-integratie is een belangrijke motor geweest voor groei en Nederland heeft daar heel sterk van geprofiteerd."
De bank sprak de hoop uit dat "dit geen voorbode is van verdere desintegratie van de EU. (...) Of we onze activiteiten terugtrekken uit Groot-Brittannië staat nog niet vast. Dat hangt af van de beslissingen die onze klanten nemen. Nu breekt een grote periode van onzekerheid aan. Dat is met name het probleem."
Nederlandse sierteeltsector geraakt
Voor de Nederlandse export van bloemen en planten heeft de breuk van de Britten grote gevolgen.
Nederland is goed voor 80 procent van de Britse import van bloemen en ruim 70 procent van de Britse import van planten.
Afgelopen jaar exporteerde de Nederlandse sierteeltsector voor 925 miljoen euro naar het VK, waarmee dat land een aandeel had van 17 procent van de totale export van de Nederlandse sierteeltsector.
"De gevolgen van het referendum zijn op dit moment lastig in cijfers uit te drukken. We hopen in elk geval dat we onze goede handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk kunnen voortzetten en gunnen de Britten hun bloemen en planten" stelde topman Lucas Vosvan Royal FloraHolland vrijdag in een verklaring.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl