De onderhandelingen tussen het VK en de EU zijn nog niet ver genoeg gevorderd om donderdag al tot een akkoord op hoofdlijnen te komen.
De Britse premier Boris Johnson had eerder aangegeven 15 oktober als een deadline voor de onderhandelingen te zien.
Johnson zette de verhoudingen zelf op scherp met een controversieel wetsvoorstel over de situatie in Noord-Ierland.
Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie onderhandelen donderdag verder over hun handelsrelatie. Probleem is dat die besprekingen veel minder vergevorderd zijn dan eigenlijk zou moeten om nog tijdig tot een akkoord te komen.
De Britse premier Boris Johnson had eerder aangegeven dat er op donderdag 15 oktober duidelijkheid moest zijn over een handelsverdrag, maar volgens de EU zijn de besprekingen nog lang niet zo ver.
Zo dreigt er nu opnieuw een deadline in het Brexit-proces niet gehaald te worden en raakt de tijd om de betrekkingen nog voor het nieuwe jaar goed te regelen langzaam op. Beide partijen zijn tijdens maandenlange onderhandelingen nauwelijks nader tot elkaar gekomen.
Hoop op Brexit-deal in november
EU-onderhandelaar Michel Barnier zal, nadat hij donderdag premier Mark Rutte en zijn collega’s heeft bijgepraat, weer verder om de tafel moeten met zijn Britse evenknie, zeggen ingewijde diplomaten. Onder andere Nederland en Frankrijk zeggen inmiddels op half november te mikken voor een eventueel handelsakkoord met het VK.
Op de tweedaagse top die de EU-leiders donderdag en vrijdag houden, bespreken ze verder zaken als de coronacrisis, het coronaherstelfonds en de gespannen verstandhouding met Rusland en Turkije.
Op de agenda staat ook het klimaat. De Europese leiders buigen zich donderdag over het opschroeven van de klimaatdoelen.
De EU sprak eerder af de uitstoot van CO2 in 2030 met 40 procent terug te dringen ten opzichte van 1990, maar die lat moet hoger.
Nederland en tien andere landen losten woensdagavond vast een schot voor de boeg. Zij willen, net als de Europese Commissie, een vermindering van 55 procent. Een besluit valt hoogstwaarschijnlijk bij de EU-top van december.
Brexit: onderhandelingen over staatssteun en visserij schieten niet op
Belangrijke struikelblokken bij de onderhandelingen zijn de regels voor staatssteun, het toezicht op het naleven van de afspraken en de toegang tot de Britse viswateren voor vissers uit de EU. De Britten en de EU beschuldigen elkaar ervan geen concessies te willen doen.
Al tijdens de onderhandelingen stuurde premier Johnson een wetsvoorstel naar het Lagerhuis over de verhoudingen tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Die wet zette de verhoudingen met de EU opnieuw op scherp, want de opzet is in tegenspraak met het uittredingsverdrag dat Johnson zelf eind vorig jaar overeen kwam met de EU.
De Britten hebben wel al aangegeven niet direct van de onderhandelingstafel weg te lopen als de deadline donderdag verstrijkt. Johnson zou de EU-top die tot en met vrijdag duurt willen afwachten.
Ondertussen is EU-president Charles Michel woensdag aangesloten bij een topoverleg tussen Johnson en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. De onderhandelingen zijn volgens Brussel te weinig opgeschoten om al over een akkoord te kunnen nadenken en dus zetten beide kanten meer druk op de zaak.
Lees meer over de Brexit:
- Boris Johnson jaagt omstreden Brexit-wet door Lagerhuis, terwijl steeds meer Britten Brexit-spijt hebben
- 58% van de Schotten is voor onafhankelijkheid – nog nooit eerder was dit percentage zo hoog
- Britse minister geeft expliciet toe: met nieuwe wet kan Britse regering akkoord met EU over Noord-Ierland negeren en internationaal recht schenden
- Dit zijn de verliezers en winnaars van een harde Brexit – vissers versus consultants