Wie in Engeland woont en luistert naar de achternaam Aafjes, Aal, Aalbers, Aalbrecht of Aarts kan weleens geluk hebben.
Meerdere bronnen melden aan Business Insider dat de Britse regering werkt aan een plan om EU-burgers die na de Brexit in Groot-Brittannië willen blijven op alfabetische volgorde te helpen.
De regering van Theresa May worstelt al een tijdje met de aanpak van de naar verwachting meer dan 3 miljoen aanvragen die binnen zullen komen als de Brexit een feit is.
Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken is belast met die aanvragen. Een taak die ze heel wat werk gaat bezorgen; momenteel wonen 3,6 miljoen EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk.
Onder de voorgestelde regels kunnen zij een aanvraag doen voor een verblijfsvergunning als ze langer dan vijf jaar in het land verblijven.
Hoewel het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat het nog voor het einde van dit jaar met een plan komt voor alle aanvragen, weigert het ministerie vooralsnog details te geven over de manier waarop een en ander wordt uitgevoerd.
Meerdere bronnen vertellen Business Insider dat momenteel diverse bewindspersonen zich buigen over een nog geheim plan. Ambtenaren gaan naar verluidt de aanvragen in brokken opdelen en die verwerken op alfabetische volgorde, waarbij de achternaam leidend is.
Indieners kunnen volgens de bronnen tegelijk hun aanvraag toesturen als de regeling eenmaal openstaat, maar hun verzoeken worden gefaseerd behandeld.
'De minst politiek gevoelige oplossing'
Bronnen binnen de regering denken dat de registratie op alfabetische volgorde de minst politiek gevoelige werkwijze is.
Sommige parlementsleden denken dat de afwerking in andere volgorden (zoals per arbeidssector of per regio) voor enorme weerstand kan zorgen bij degenen die achteraan in de wachtrij komen te staan.
Banken en multinationals lobbyen momenteel hevig bij de Britse regering om de volgorde te bepalen aan de hand van soort werk.
Andere bronnen zeggen dat een selectie op basis van regio vijandige reacties kan oproepen bij degene die in een gebied wonen dat als laatste wordt behandeld. Zeker als Londen en het zuidwesten van het land als eerste aan de beurt zijn.
'Duizenden mensen weten in 2020 nog niet waar ze aan toe zijn'
Actievoerders van the3million, de organisatie die de EU-burgers in het VK vertegenwoordigt, vertelden Business Insider dat ze bezorgd zijn over de manier waarop zij straks geholpen worden.
Maike Bohn, mede-oprichter van de beweging: "De EU-burgers zijn amper geïnformeerd. Velen weten niet eens wat ze straks allemaal moeten doen."
"Duizenden zullen in 2020 nog zitten te wachten op een duidelijke status. Dit kan hun levens op z'n kop zetten als ze essentiële rechten (huren, werken, toegang tot zorg) verliezen."
Ze voegt eraan toe dat 'veel EU-burgers geen aanvraag zullen indienen en niet zullen begrijpen wat de gevolgen daarvan zijn'.
Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken antwoordt met de woorden dat 'het veiligstellen van de rechten van onze inwoners altijd onze hoogste prioriteit heeft gehad en dat we ons altijd aan ons woord hebben gehouden'.
"De aanvraag voor een verblijfsvergunning zal op een makkelijke manier te doorlopen zijn en ervoor zorgen dat EU-burgers de status krijgen die ze nodig hebben. Het wordt een gestroomlijnd en gebruiksvriendelijk proces en volledig werkbaar in maart 2019", besluit de woordvoerder.