De onderhandelingen voor de Brexit gaan een kritieke fase in.
Om een no deal-Brexit te vermijden moeten de contouren van een handelsakkoord tussen het VK en de Europese Unie deze week rond komen.
De druk op de Britse regering neemt toen en dat geeft financiële markten enige hoop dat een deal nog mogelijk is, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.
ANALYSE – De druk op Boris Johnson om een handelsakkoord met de Europese Unie te bereiken, neemt snel toe. Het Britse Hogerhuis stemde enkele dagen geleden een wetsvoorstel weg waarmee Johnson het handelsverkeer met Noord-Ierland na de Brexit desnoods eenzijdig wilde regelen. Dat is in strijd met internationale wetgeving.
Johnson is na de nederlaag in het Hogerhuis weer terug bij af. Hij had zijn Brexit-wet eerder door het Lagerhuis geloodst op basis van het argument dat het belang van de Britse economie zwaarder weegt. Johnson gaat ongetwijfeld een nieuwe poging wagen om de wet goedgekeurd te krijgen. Maar ondertussen neemt ook uit andere hoeken de druk op hem toe.
Biden kijkt kritisch naar beleid van Boris Johnson
Johnson heeft bijvoorbeeld veel te verliezen door de verkiezingswinst van Joe Biden in de Verenigde Staten. Zittend president Donald Trump stond namelijk te popelen om een handelsakkoord met hem te sluiten, zodra het land zonder goede afspraken uit de EU zou stappen.
Trumps opvolger is daar een stuk minder happig op. Biden toonde zich al enkele keren een uitgesproken tegenstander van de Brexit.
De kans is groot dat hij na zijn aantreden meer energie gaat stoppen in het aanhalen van de banden met de Europese Unie, dan in onderhandelingen met Groot-Brittannië.
Team van Johnson heeft weinig ervaring met sluiten handelsakkoorden
Ook met Canada moet het Verenigd Koninkrijk nog een handelsovereenkomst sluiten. Afgelopen donderdag schoof premier Justin Trudeau een opvallende verklaring naar voren voor het uitblijven van een akkoord. Britse onderhandelaars zouden simpelweg onvoldoende ervaring hebben met het sluiten van handelsakkoorden. Het land heeft als onderdeel van de EU decennialang geen akkoord hoeven te sluiten.
Nu moet het VK binnen enkele maanden overeenstemming bereiken met voormalige Europese partners, maar ook met een hele trits andere landen zoals de Verenigde Staten, Canada, China en nog veel meer.
Deadline voor no deal-Brexit nadert
Er is nog heel weinig tijd over om goede afspraken te maken. Een eventueel akkoord met de EU moet namelijk ook worden vastgelegd in regelgeving. Ten slotte moet er ook officieel goedkeuring komen van het Britse parlement en van alle Europese regeringsleiders.
Als er voor de EU-top van volgende week 19 november geen basisovereenkomst ligt, kunnen we ons schrap zetten voor een no deal-Brexit. Het goede nieuws is dat de Britse handelsdelegatie niet ongevoelig lijkt te zijn voor de groeiende druk.
Verschillende nieuwssites berichtten dat er mogelijk halverwege volgende week een voorlopig akkoord gaat komen. Dat verklaart waarom het Britse pond ondanks de groeiende tijdsdruk afgelopen handelsweek toch wat terrein kon winnen.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.