Sinds juni 2016 is het één van de meest consistente trends in de Britse politiek: de publieke steun voor het doorzetten van de Brexit is gestaag gedaald.
Na het Brexit-referendum van 23 juni 2016 zijn er continu meer details bekend geworden over de gevolgen van beslissing om uit de Europese Unie te stappen.
Volgens opiniepeiler YouGov heeft het groeiende besef dat er veel haken en ogen zitten aan de keuze om de banden met de belangrijkste handelspartner van het VK door te snijden, ervoor gezorgd dat steeds meer Britten de Brexit zijn gaan betreuren.
De grafiek hieronder, samengesteld door onderzoeksbureau Pantheon Macroeconomics, spreekt boekdelen. Je kunt min of meer een rechte lijn naar beneden trekken, als het gaat om de vraag of respondenten achteraf denken dat het een ‘goede’ beslissing was om vóór de Brexit te kiezen.
(klik voor uitvergroting)
De grafiek laat zien dat de balans van respondenten (dus de optelsom van positieve en negatieve antwoorden) op de vraag of de Brexit achteraf gezien een goed idee was, is gekanteld van plus naar min. Dus per saldo vindt de meerderheid van de respondenten de Brexit sinds het najaar van 2017 toch niet zo'n goed idee.
Analist Samuel Tombs van Pantheon Economics denkt dat deze trend steun biedt voor degenen in het Britse parlement die willen aansturen op een softe Brexit, waarbij de banden tussen het VK en de Europese Unie relatief hecht blijven.