Een aantal belangrijke ondernemersclubs in het Verenigd Koninkrijk roept premier Boris Johnson op geen dreigementen meer te uiten richting de Europese Unie om eind dit jaar de banden te verbreken zonder handelsdeal. De lobbyorganisaties waarschuwen voor een economische chaos die miljarden ponden gaat kosten als er aan het eind van de transitieperiode een no deal-Brexit komt.
Johnson zei vorige week dat het Verenigd Koninkrijk het ook goed vindt om vanaf 2021 op dezelfde voet verder te gaan met de Europese Unie als Australië. Australië heeft geen vrijhandelsverdrag met de Europese Unie. Het aandeel van de Australische handel met de Europese Unie is een fractie van de handelsrelatie tussen het VK en de 27 overgebleven EU-landen.
De handel tussen Australië en de EU vindt grotendeels plaats onder de voorwaarden van wereldhandelsorganisatie WTO, wat betekent dat er wederzijds importtarieven worden geheven.
Vertegenwoordigers van verschillende belangrijke bedrijfstakken in het VK hebben deze week tegen Business Insider gezegd dat handelen met de EU zonder vrijhandelsverdrag forse schade zal toebrengen aan het bedrijfsleven.
Dominic Goudie van de brancheclub voor Britse voedingsbedrijven, The Food and Drink Federation, zegt dat een akkoord zoals met Australië weinig voorstelt, omdat daar erg weinig in zou staan waar de Britse voedsel- en drankindustrie wat aan heeft.
"Het zou desastreus zijn voor de voedsel- en drankindustrie om geen gunstige importtarieven te hebben. We exporteren elk jaar voor zo'n 13 miljard pond (ruim 15 miljard euro) naar de EU. Zonder gunstige importtarieven komt een groot deel van de export in gevaar. Dat zou slecht zijn voor ons en voor heel Europa."
Directeur Nick von Westenholz van de agrarische brancheclub National Farmers' Union laat zich uit in vergelijkbare bewoordingen. Volgens Von Westenholz zou een handelsrelatie naar Australisch model betekenen dat er flinke invoerheffingen komen voor belangrijke Britse exportproducten als lamsvlees, tarwe en gerst.
"Elke vorm van importtarieven zal negatieve gevolgen hebben. Daarbij komen dan nog allerlei andere problemen door het feit dat er geen overeenkomst is", zegt hij tegen Business Insider.
Britse bedrijven willen duidelijkheid van Johnson over de Brexit
Voorzitter Pauline Bastidon van Britse belangenclub van transportbedrijven, de Freight Transport Association, zegt dat de Britse logistieke sector "niet een beetje teleurgesteld is, maar zwaar teleurgesteld" over de manier waarop de regering de gesprekken over een handelsdeal met de EU wil ingaan.
Ze zegt tegen Business Insider dat de logistieke sector zo snel mogelijk specifieke details nodig heeft van de Britse regering over de situatie in januari 2021. Dan kan de sector zich daar op voorbereiden.
"We willen dat de regering glashelder maakt wat wel hetzelfde blijft en wat niet", zegt Bastidon. Bijvoorbeeld over hoe en waar landbouwproducten straks gecontroleerd gaan worden aan de grens. "Het is makkelijk om tegen het bedrijfsleven steeds maar te zeggen 'are you ready? are you ready?', zoals de regering constant doet, maar we hebben snel absolute duidelijkheid nodig op operationeel niveau."
De Britse regering presenteerde afgelopen week een planning voor de toekomst buiten de EU, waaronder een consultatieronde van een maand onder Britse bedrijven om te horen wat zij het belangrijkste vinden in de handelsbesprekingen met Brussel.
Die aankondiging werd positief ontvangen door kopstukken uit het bedrijfsleven, aangezien zij zoveel mogelijk te zeggen willen hebben over de doelstellingen van de regering op het gebied van handel. Het Verenigd Koninkrijk zal de komende weken gaan beginnen aan de onderhandelingen met de Europese Unie en ook spreken met de Verenigde Staten.
Grenscontroles op goederen uit de EU
De Britse regering gaf maandagavond bij monde van minister Michael Gove, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Brexit, wat meer duidelijkheid over de toekomstige handelsrelatie met de EU. Goed nieuws voor het bedrijfsleven had Gove zeker niet.
Het Verenigd Koninkrijk wil na de overgangsperiode eind dit jaar grenscontroles instellen op goederen die vanuit de Europese Unie worden ingevoerd, zei Gove. Een van zijn speciale taken is de coördinatie van voorzorgsmaatregelen bij een eventuele no deal-Brexit.
Volgens Gove zal het Verenigd Koninkrijk buiten de interne markt en buiten de douane-unie vallen. "Dus zullen we klaar moeten zijn voor douaneprocedures en de wettelijke controles die onvermijdelijk volgen", zo zei hij in een toespraak op maandag.
Plannen om de goederenstroom bij een no deal-Brexit te vereenvoudigen worden volgens Gove niet uitgevoerd. Volgens hem hebben bedrijven genoeg tijd om zich aan te passen aan de veranderingen.