Londen is het belangrijkste centrum voor de kunsthandel in de Europese Unie. Ook die status kan aangetast worden door de Brexit.
Gemengde gevoelens bij kunsthandelaren in Londen, in de week na de uitslag van het Britse EU-referendum.
De korte termijn ziet er gunstig uit. De forse daling van het Britse pond tegenover de euro en de dollar zorgde de afgelopen dagen voor een buitenkansje: internationale kunstkopers sloegen snel toe bij een veiling van Sotheby’s. De opbrengst van de veiling voor hedendaagse kunst bedroeg 52 miljoen pond, terwijl gerekend was op maximaal 50 miljoen pond.
“De Brexit heeft een waanzinnige kans geschapen… en internationale investeerders happen toe”, aldus directeur Philip Hoffmann van adviesbureau Fine Art Group tegenover The Financial Times.
Lage invoerheffing kunst in VK
Maar, zo signaleert de Britse krant, de toekomst ziet er mogelijk minder rooskleurig uit. Het Verenigd Koninkrijk profiteert namelijk van de lage btw-heffing op geïmporteerde kunst. Die bedraagt slechts 5 procent. Zodra kunstwerken zijn ingevoerd mogen ze zonder verdere btw-heffingen verplaatst worden naar andere EU-landen.
EU-landen hanteren verschillende btw-tarieven voor de invoer van kunst. Zo ligt het Duitse invoertarief voor kunst op 19 procent en het Italiaanse op 10 procent. Het VK is dus een relatief gunstige plek om kunst te importeren, als je in een andere EU-land woont of daar een tweede huis hebt waar je kunstwerken bewaart.
Londense kunsthandel in gevaar
Juristen vrezen echter dat bij een Brexit kunst die in het VK wordt geïmporteerd, niet meer zonder extra heffingen naar andere EU-landen kan worden overgebracht. "Het is niet zinnig om kunst te importeren in het VK en 5 procent te betalen en die kunst vervolgens naar Italië te brengen en Italiaanse invoer-btw te betalen", zegt fiscalist Pierre Valentin van bureau Constantine Cannone tegen de FT.
Voor de Londense kunsthandel, die bloeit met veilinghuizen als Sotheby's en Christie's, staat er veel op het spel.
Het Verenigd Koninkrijk was in 2014 na de VS de belangrijkste importeur van kunst ter wereld; de Britse veilingmarkt had in dat jaar een waarde van ruim 11 miljard euro. Of die positie behouden blijft, hangt mede af van de uitkomst van de onderhandelingen over de Brexit.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl