Banken uit de Londense City die door de Brexit op zoek zijn naar een nieuwe vestiging, mijden Amsterdam door de strenge regels voor bonussen die hier gelden.
Dat meldt het FD maandag op basis van gesprekken met bedrijven die nadenken over zijn verhuizing.
In Nederland geldt een bonusplafond van 20 procent van het vaste salaris, waar andere Europese landen een plafond van 100 procent hanteren.
De banken zijn volgens krant bang dat ze door de wetgeving ontzettend hoge vaste salarissen moeten hanteren, om zo de bankiers binnen boord te houden. Ook hebben ze weinig zin om als ‘graaier’ te worden gezien.
Grote banken mijden Amsterdam bij Brexit-verhuizing
De Amsterdamse wethouder van Economische Zaken, Kajsa Ollongren, waarschuwde al eerder voor de gevolgen van de wetgeving, en is niet erg verrast: “Nederland heeft de bonuscap strenger gemaakt dan de rest van Europa. Als dit een reden is om niet voor Nederland te kiezen, dan moeten we dat accepteren.”
Demissionair premier Mark Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem opperden eerder nog dat het niet zo hard zou lopen, omdat er een uitzondering geldt voor bedrijven met veel werknemers in het buitenland. Om in aanmerking te komen voor een bonusplafond van 100 procent, dient 75 procent van het personeel buiten Nederland, maar binnen de EU werken. Constant van Tuyll van Van Doorne advocaten zegt tegenover de krant dat die grens maar zelden wordt bereikt.
Het is niet het eerste signaal dat Amsterdam naast de Brexit-buit lijkt te grijpen. Eerder deze maand meldde directeur Daniel Pinto van zakenbank JPMorgan aan dat er honderden bankiers verhuizen van Londen naar Dublin, Frankfurt en Luxemburg als gevolg van de Brexit.
Zakenbank Goldman Sachs heeft daarnaast aangegeven naar uitbreiding van de kantoorruimte te kijken in een aantal steden in Europa. Specifiek had Blankfein het over Frankfurt – waar de Europese Centrale Bank is gevestigd – en de Ierse hoofdstad Dublin.