De regering van Theresa May moet eerst de steun van het Britse parlement vragen om de procedure voor de uittreding uit de Europese Unie in werking te stellen. Het gaat hierbij om het inroepen van het beruchte Artikel 50 uit het Europese verdrag.
Dat het het Britse Supreme Court President onder leiding van Lord Neuberger dinsdag bepaald, met een meerderheid van van 8 tegen 3 stemmen.
De Britse regering reageerde met een verklaring waarin werd gesteld at het Britse volk vóór de Brexit heeft gestemd. De regering wil zoals gepland Artikel 50 eind maart in werking stellen. Naar verwachting krijgt de regering wel de goedkeuring in het parlement.
Het Supreme Court oordeelde verder dat de zaak alleen aan het parlement in Westminister hoeft te worden voorgelegd; de Britse regering hoeft de parlementen in Schotland en Noord-Ierland niet te raadplegen.
Strijd om start Brexit
Met het oordeel komt er een eind aan een juridische gevecht dat is gestart door de Londense vermogensbeheerder Gina Miller. Die stelde dat premier Theresa May Artikel 50 niet zou mogen inroepen zonder goedkeuring van het parlement. De rechten die Britten als EU-burgers genieten zijn in werking gesteld door het Britse parlement en zouden dus ook niet herroepen mogen worden zonder goedkeuring van het parlement, stelde Miller.
De zaak van Miller kwam in november voor een lagere Britse rechter, het High Court. Drie rechters oordeelden toen dat de premier parlementaire goedkeuring moet vagen voor het activeren van Artikel 50. De Britse regering ging daarna in beroep.
Het argument van de pleitbezorgers van de regering luidde dat parlementsleden de mogelijkheid hebben gehad om de speciale bevoegdheid waar premier May van gebruikt maakt, vóór het Brexit-referendum van 23 juni 2016 te beperken. Daar zijn ook de hoogste Britse rechters niet in mee gegaan.
Vrijdag gaat overigens een nieuwe juridische strijd van start. Dit keer gaat het over de vraag of het activeren van Artikel 50 naderhand weer teruggedraaid kan worden. De zaak is aangespannen door jurist Jo Maugham, die tegenover Business Insider stelde dat als het proces dat in werking wordt gesteld met Artikel 50 omkeerbaar is, de Britten een Brexit-deal ook nog kunnen afwijzen.