- De aandelenbeurs in Amsterdam heeft vorige maand Londen voor het eerst van de troon gestoten als belangrijkste handelscentrum van Europa voor aandelen.
- Doordat het VK sinds 1 januari geen deel meer uitmaakt van de interne Europese markt, kiezen beurshandelaren ervoor om een groter deel van de handel in Europese aandelen binnen de EU te laten plaatsvinden.
- Amsterdam is hiermee als financieel centrum één van de winnaars van de Brexit.
Een opvallend staartje van de Brexit. Sinds 1 januari dit jaar is het Verenigd Koninkrijk officieel geen onderdeel meer van de Europese interne markt. Dat betekent ook dat de Londense City niet meer geïntegreerd is in het financiële systeem van de Europese Unie.
Dit laatste betekent voor financiële instellingen die vanuit Londen opereren dat ze de automatische toegang tot andere Europese landen kwijt zijn. Dit heeft al gevolgen gehad voor keuzes om bepaalde activiteiten te verplaatsen naar Europese financiële centra zoals Frankfurt, Parijs en Amsterdam.
De Nederlandse hoofdstad lijkt nu ook als beurscentrum te profiteren. De aandelenbeurs in Amsterdam heeft vorige maand Londen voor het eerst van de troon gestoten als belangrijkste handelscentrum van Europa voor aandelen. Door de Brexit verplaatsten beurshandelaren activiteiten naar het Damrak om te kunnen handelen op de Europese interne markt.
Volgens cijfers van beursbedrijf CBOE Europe bedroeg het dagelijkse handelsvolume op Amsterdam Euronext en bij de Nederlandse tak van CBOE Europe en Turquoise in januari gemiddeld 9,2 miljard euro. Dat is meer dan een verviervoudiging ten opzichte van december. In Londen was dat dagelijkse volume in januari gemiddeld 8,6 miljard euro, de helft van het dagelijks gemiddelde in heel 2020.
Door de Brexit hebben beurshandelaren in het Verenigd Koninkrijk geen toegang meer tot de interne markt. Europese handelaren mogen daardoor niet meer handelen in bedrijven in de Europese Unie vanuit Londen. Dat heeft geleid tot een uitstroom van meer dan 6 miljard euro aan handelsdeals vanuit Londen sinds begin dit jaar.
Euronext, exploitant van de beurzen in onder meer Amsterdam, Brussel en Parijs, liet woensdag nog weten meer handelsactiviteit te merken op zijn platformen sinds de definitieve Brexit.
Handel in Europese CO2-rechten van Londen naar Amsterdam
Begin deze week werd bekend dat de handelsbeurs voor Europese emissierechten van CO2 van de Intercontinental Exchange (ICE) in het tweede kwartaal van dit jaar van Londen naar Amsterdam verhuist, meldde persbureau Reuters.
De ICE voelt zich daar na de Brexit toe genoodzaakt. De zogeheten EUA-certificaten (European Union Allowance), waar via de beurs in gehandeld kan worden, zijn emissierechten die aan bedrijven zijn verstrekt. Ze zijn bedoeld om de uitstoot van CO2 tot een vooraf bepaald maximum te beperken. Volgens The Financial Times wisselen dagelijks voor meer dan een miljard euro aan contracten van eigenaar.
“Deze beslissing zal iedereen die op deze markten vertrouwt, helpen om te kunnen voldoen aan de verplichtingen en het managen van de risico’s van de klimaatkosten op de meest kosteneffectieve en soepele manier”, liet directeur Stuart Williams van ICE Futures Europe in een verklaring weten.
Volgens de ICE wordt er per dag voor gemiddeld zo’n 47 miljoen ton aan uit te stoten CO2 verhandeld en daarmee is het een van de grootste beurzen voor emissierechten ter wereld. De ICE had zijn platform voor de handel in futures en opties in aardgas al in Amsterdam.
De verhuizing van de emissiebeurs vindt plaats in het tweede kwartaal van dit jaar, maar de exacte datum is nog niet bekend.