Op 1 januari 2021, als het Verenigd Koninkrijk de banden met de Europese Unie daadwerkelijk verbreekt, zal het even wennen worden aan de grens.
In een rapport van de Europese Commissie staat omschreven wat er precies gebeurt eind dit jaar. Zo komen er scherpere controles voor vrachtverkeer.
Voor Britse burgers geldt dat Britse dierenpaspoorten ongeldig worden. Wie een hond of kat naar een EU-land wil meenemen, moet aan nieuwe EU-regels voldoen.
Het Verenigd Koninkrijk zal bij de grenzen met de Europese Unie vanaf begin volgend jaar sowieso te maken krijgen met strenge controles.
Eind dit jaar loopt de zogenoemde transitieperiode voor de Brexit af. Op dat moment hoeft het VK zich niet meer te houden aan de handelsregels van de Europese Unie.
Vraag is of er de komende maanden een handelsakkoord komt tussen de twee partijen, of dat de EU en het VK te maken krijgen met een harde Brexit. In het laatste geval kunnen er wederzijds importheffingen komen.
Hoe het ook uitpakt, Britse burgers krijgen te maken met veel strengere regels als ze de EU binnen willen komen, blijkt uit een een nieuw rapport van de Europese Commissie. Daarin staat dat "Britse burgers die naar de Europese Unie en de Schengenzone komen, worden behandeld als ingezetenen van 'derde landen'. Dit betekent dat er grondige controles komen aan de grenzen."
In het rapport stelt de Europese Commissie verder dat scherpere grenscontroles er hoe dan ook komen, dus ook als er een overeenkomst wordt gesloten met het VK over vrijhandel, waarbij er geen wederzijdse invoertarieven zijn.
De Britse regering wil grenscontroles geleidelijk invoeren in de eerste helft van 2021, maar de Europese Commissie denkt daar anders over en wil vanaf 1 januari 2021 direct het nieuwe regime invoeren.
Zwaardere grenscontroles met het VK vanaf 1 januari 2021
"De keuze die de Britse regering heeft gemaakt om de transitieperiode niet uit te stellen tot na 1 januari 2021, betekent dat er onvermijdelijk disrupties zullen optreden. Dit zorgt voor extra druk op bedrijven die het al lastig hebben met de uitbraak van Covid-19", schrijft de Commissie.
Voor het vrachtverkeer tussen de EU en het VK betekent dit dat bijvoorbeeld havens als Dover en Calais te maken krijgen met extra papierwerk.
Voor Britse burgers wordt het vrije verkeer van personen dat binnen de EU geldt, beperkt. Dat raakt onder meer het transport van huisdieren. "Vanaf 1 januari 2021 is een dierenpaspoort dat in het VK is uitgegeven niet langer een geldig document om te reizen van het VK naar de Europese Unie", aldus het rapport van de Europese Commissie.
De Commissie voegt daaraan toe dat er nieuwe regels komen voor reizen met huisdieren, als Britse burgers hun kat of hond willen meenemen naar een EU-land.
Intussen lopen de onderhandelingen tussen de EU en het VK over een handelsakkoord tamelijk moeizaam.
Hoofdonderhandelaar Michel Barnier van de EU heeft afgelopen week informeel gesproken met zijn Britse tegenhanger David Frost. Barnier benadrukte dat er nog "significante verschillen" zijn die een handelsakkoord in de weg staan.