• Veel landen in de wereld kampen met een giftige combinatie van hoge inflatie en lagere economische groei.
  • Zo niet Brazilië: daar trekt de groei juist aan, terwijl de inflatie flink afneemt.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst bespreekt waarom Brazilië tegen de wereldwijde trend ingaat.

ANALYSE – Tot nu toe ontvouwt 2022 zich als een financieel en economisch rampjaar. In de ontwikkelde wereld schiet de inflatie door het dak. De dreiging van een energietekort hangt in de aanloop naar de winter als een donkere schaduw over Europa. En de Chinese economie gaat gebukt onder coronalockdowns en grote problemen in de vastgoedsector. Er is echter één land dat zich voor een groot deel aan de malaise kan onttrekken: Brazilië.

Terwijl overal de groeiverwachtingen neerwaarts worden bijgesteld, schakelt Brazilië juist een tandje hoger. Half september verhoogde het ministerie van Financiën de groeiprognose voor 2022 van 2 naar 2,7 procent.

Ook in andere opzichten kent Brazilië een prima jaar. Op de aandelenmarkt presteert de Braziliaanse Bovespa-Index met een rendement van ongeveer 10 procent dit jaar veel beter dan de MSCI Wereldindex, die met ruim 25 procent is gedaald.

Centrale bank Brazilië succesvol met beteugelen inflatie

De positieve ontwikkelingen kunnen niet los gezien worden van het succes dat de Braziliaanse centrale bank heeft bij het aanpakken van de inflatie.

De Braziliaanse centrale bank werd pas in februari 2021 officieel onafhankelijk van het politiek bestel. Voorzitter Roberto Campos Neto laat er sindsdien geen gras over groeien. Hij heeft de beleidsrente in iets meer dan anderhalf jaar opgeschroefd van 2 procent naar bijna 14 procent.

Die aanpak blijkt te werken: de inflatie is gedaald van ruim 12 procent afgelopen voorjaar tot net iets meer dan 7 procent in september.

Inflatie in Brazilië


source: tradingeconomics.com

De lagere inflatie geeft de centrale bank ruimte om de voet van de economische rem te halen en in 2023 de rente mogelijk wat te verlagen. Daarmee krijgt de economie weer wat meer lucht.

Voetbal als economische impuls

Met name dankzij de agressieve rentestappen van de centrale bank is de Braziliaanse real sinds de jaarwisseling met ruim 5 procent gestegen ten opzichte van de dollar. Ter vergelijking: de euro is juist met 14 procent gedaald.

De laatste weken maakt de real echter een turbulente periode door. Dat heeft alles te maken met de strijd om het presidentschap. Op 30 oktober kunnen Brazilianen hun stem uitbrengen op de zittende president Jair Bolsonaro of uitdager Luiz Inácio Lula da Silva. Laatstgenoemde is na de eerste stemronde op 2 oktober favoriet voor de zege.

Naast de verkiezingen kan ook het WK voetbal in Qatar, dat op 20 november van start gaat, invloed hebben op de Braziliaanse economie. Uit economisch onderzoek komt naar voren dat de economische groei vaak een boost krijgt als een land wereldkampioen wordt. Wedkantoren schatten de kans op een Braziliaanse titel in op bijna 20 procent.

En Nederland? Wij hebben minder dan 7 procent kans op de eindzege in Qatar volgens de gokhuizen. Voor Nederland zijn er steeds meer tekenen dat de economische groei vertraagt, terwijl de inflatie volgens het CBS in september uitkwam op 14,5 procent. Voorlopig kunnen we dus in veel opzichten alleen maar heel jaloers naar Brazilië kijken.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.