• De brancheclub voor autodealers Bovag vindt het een slechte zet dat coalitiepartijen PVV, NSC en BBB de grens voor contante betalingen van 10.000 euro willen handhaven.
  • Volgens een dinsdag in de Tweede kamer te behandelen wetsvoorstel moet die terug naar 3.000 euro. Dat is ook afgesproken in Europees verband.
  • Bovag roept Kamerleden op vóór dit wetsvoorstel te stemmen, omdat het kan leiden tot minder regeldruk en witwassen van crimineel geld.
  • Lees ook: Maximaal €3.000 contant betalen is te weinig, €10.000 moet kunnen, vinden coalitiepartijen

Brancheclub voor autodealers Bovag vindt het verkeerd dat coalitiepartijen PVV, NSC en BBB ervoor pleiten contante betalingen tot en met 10.000 euro toe te blijven staan. Volgens de brancheclub zorgt het voor een hogere regeldruk en werkt het witwassen van crimineel geld in de hand.

De drie coalitiepartijen keren zich hiermee tegen een in 2022 ingediend wetsvoorstel om contante betalingen te limiteren tot maximaal 3.000 euro. Eerder noemden de drie rechts-conservatieve partijen dit voorstel “te rigide”. Volgens BBB’er Henk Vermeer zou de maatregel de praktische waarde van contant geld onder druk zetten. “Een portemonnee is voor ons een portemonnee waar echt geld in zit”, zei de politicus er eerder over.

De maatregel is echter bedoeld om witwassen van crimineel geld en de financiering van terrorisme een halt toe te roepen. Dit is de reden dat Bovag zich juist uitspreekt vóór het wetsvoorstel. De autobrancheclub stelt daarbij dat de partijen argumenten aan hebben gehaald vanuit de autobranche, waar de club zich “absoluut niet” in herkent.

Het wetsvoorstel ligt dinsdag ter stemming in de Tweede Kamer. Bovag roept Kamerleden op voor de grens van 3.000 euro voor contante betalingen te stemmen.

Wet slecht voor ondernemers, vindt Bovag

"PVV, NSC en BBB lijken zich te laten leiden door partijen die baat hebben bij een zo hoog mogelijke grens voor contante betalingen", zegt algemeen directeur van Bovag Peter Niesink in een persbericht. "Deze groepen zijn echter niet representatief voor de autobranche, en hun bedoelingen roepen vragen op."

"Wie willen PVV, NSC en BBB helpen met hun voorstel om het breed gesteunde cashlimiet van 3.000 euro toch te verhogen? Het is onnodig, het speelt alleen criminelen en malafide bedrijven in de kaart, terwijl ondernemers zelf niet om meer regels en administratie vragen."

Bovag beargumenteert dat het handhaven van de 10.000 euro-grens voor contante betalingen leidt tot grotere risico's voor ondernemers, oneerlijke concurrentie binnen de sector en extra regeldruk. Dit laatste zou worden veroorzaakt vanwege transactieonderzoeken van banken.

Coalitiepartij VVD is de enige regeringspartner die vóór de 3.000 euro-grens voor contante betalingen is. De partij wijst hierbij onder meer op afspraken met Brussel. De limiet is door ons land opgenomen in hervormingsplannen, waarmee Nederland aanspraak wil maken op geld uit het Europese coronaherstelfonds.

Als het kabinet die plannen niet uitvoert, kan dat Nederland 600 miljoen euro aan Brussels geld kosten, waarschuwde toenmalig minister Steven van Weyenberg van Financiën dit voorjaar.

LEES OOK: Aantal geldautomaten in Nederland in 5 jaar tijd praktisch gehalveerd – vaker nachtsluiting tegen plofkraak