De Brabantse leverancier van automatiseringssystemen Vanderlande heeft afgelopen jaar voor een recordbedrag van 1,4 miljard euro aan nieuwe orders in de wacht gesleept. Daardoor verwacht het vooral volgend jaar een ‘omzetspurt’ te kunnen maken.

De economische terugval in sommige opkomende markten lijkt tot dusver aan Vanderlande voorbij te gaan. “In alle markten waarin wij actief zijn wordt gewoon volop geïnvesteerd”, zei topman Goof Hamers dinsdag.

Vanderlande is marktleider op het gebied van baggagesystemen voor luchthavens. Zeker onder grote luchthavens is het aantal klanten van de Brabantse automatiseerder flink. Elke seconde worden er 90 koffers en tassen vervoerd door banden van het bedrijf.

Online winkelen stuwt orders

Belangrijkste aanjager van de groei is de sterke toename van online winkelen. Dat levert Vanderlande flink meer orders op voor automatiseringssystemen voor distributiecentra. Ook de vraag naar sorteersystemen voor post en pakketten zitten stevig in de lift.

Daarnaast blijven luchthavens een belangrijke klantengroep voor Vanderlande. Met een passagiersgroei van zo’n 5 procent per jaar neemt ook de vraag naar efficiënte systemen voor de afhandeling van bagage toe.

Het valt Hamers op dat Vanderlande steeds meer grote contracten binnensleept. "Dan praten we over orders boven de 50 miljoen'', zei de topman. "Vroeger scoorden we er daar een paar per jaar van, nu is dat veel normaler.''

Onderhoud is winstgevend

Service en onderhoud aan bestaande systemen is inmiddels goed voor een vijfde van de omzet, die vorig jaar stabiel bleef op circa 1 miljard euro. Dat levert relatief veel winst op. "Ook zorgt het ervoor dat wij doorlopend in contact staan met onze klanten. Dat betekent dat wij ook vooraan staan als er nieuw werk te verdelen valt.''

De fors hogere orderinstroom is goed voor de werkgelegenheid. Er kwamen afgelopen jaar wereldwijd per saldo enkele honderden banen bij. Vanderlande had eind vorig jaar in totaal 3900 mensen op de loonlijst. De tijd die het kost om goed personeel te vinden en op te leiden, is volgens Hamers op dit moment de grootste rem op de groei.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl