Boyan Slat is onderweg om een verbeterde versie van zijn plasticvanger in te zetten in de Grote Oceaan. Naar verwachting arriveert het team van The Ocean Cleanup dinsdag op de locatie waar de veegarm wordt ingezet.
Slat tweette dit weekend dat hij verwacht over twee dagen op de gewenste locatie te zijn. De werkplek van het apparaat bevindt zich ongeveer 1.000 kilometer ten noordoosten van Hawaï. Daar ligt een drijvende vuilnisbelt vol plastic.
Towing now at 6-10 knots, ETA at the deployment site Tuesday the 25th.
— Boyan Slat (@BoyanSlat) 22 juni 2019
Na maandenlange reparaties is de ‘plasticvanger’ van de The Ocean Cleanup weer op pad. De veegarm, voortgetrokken door een sleepboot, vertrok enkele dagen geleden uit de haven van Vancouver in het westen van Canada.
And we’re on our way! https://t.co/VCMDHqpB7S
— Boyan Slat (@BoyanSlat) 21 juni 2019
De lange arm is ontworpen om plastic op te vegen, in de hoop dat de oceaan zo kan worden schoongemaakt. De veegarm vertrok in september uit de haven van San Francisco voor een eerste poging, maar dat ging niet goed.
Eerst bleek dat hij te langzaam door het oceaanwater bewoog, waardoor het opgeveegde plastic wegdreef. Vervolgens brak een van de uiteinden af door materiaalmoeheid.
Boyan Slat past ontwerp voor opruimen plastic aan
Na de breuk is de arm in Hawaï onderzocht. Het ontwerp is aangepast en in Vancouver is daarna een nieuw apparaat in elkaar gezet. Die moet de komende drie maanden opnieuw worden getest. Als het nodig is, wordt hij aan de wal daarna verder aangepast.
Nederlander Boyan Slat heeft de 600 meter lange veegarm bedacht. Hij ontwikkelde hem voor zijn profielwerkstuk op de middelbare school in Delft. Het systeem drijft als een C-vormige bezem over het oppervlak van de oceaan. Het moet afval opvangen en meenemen, zodat het kan worden opgeschept en weggebracht.
In de Grote Oceaan dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen. De plastic soep heet de Great Pacific Garbage Patch en is ongeveer drie keer zo groot als in Frankrijk. Er zijn nog vier grote afvalhopen op de oceanen. Die bevatten bij elkaar nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic.