Bouwers van windmolenparken gaan omwonenden in de omgeving van windmolens compenseren. Ze hopen zo meer draagvlak te kweken.
Dat blijkt uit de gedragscode van de Nederlandse Wind Energie Associatie, waarover de NOS zondag berichtte.
Met de compensatie hoopt de belangenbehartiger van de windenergiesector het draagvlak voor windmolens te vergroten. Dat is noodzakelijk omdat er de komende jaren veel windmolens gebouwd zullen worden, vanwege de doelstelling om in 2020 een groter deel van de energie in Nederland uit hernieuwbare bronnen te halen.
De compensatie bedraagt volgens de gedragscode 0,40 tot 0,50 euro per megawattuur (MWh) aan opgewekte energie. Volgens de NOS komt dit neer op 3000 euro per windmolen, die kan worden besteed aan bijvoorbeeld een speeltuin of een natuurpark. Naast de financiële compensatie roept de gedragscode op tot meer overleg tussen windmolenbouwers en de omgeving.
Draagvlak voor windenergie
Afgelopen april gaven partijen in de Tweede Kamer al aan dat er meer draagvlak onder bewoners moest komen voor windmolens. Dit in verband met de doelstelling om in 2020 14 procent van de stroom duurzaam
op te wekken
"Inwoners moeten er veel meer bij betrokken worden'', zei Albert de Vries van de PvdA tijdens een Kamberdebat in april. Hij wilde onder meer dat het verplicht wordt om vooraf bij de bouw van een windmolen een inschatting te maken van de mogelijke schade. Ook zouden bewoners financieel meer moeten profiteren van windmolens.
De coalitiepartijen PvdA en VVD wildlen ook dat er ,,serieus'' gekeken wordt naar alternatieve locaties voor windmolenparken. Het kabinet had in maart dit jaar 11 plekken in het land aangewezen waar grote windmolenparken moeten komen. Als door het zoeken naar alternatieven het allemaal iets langer gaat duren, dan heeft de VVD daar geen bezwaar tegen.
VVD'er Pieter Litjens wilde verder dat er gekeken wordt naar het clusteren van windparken ver op zee. Er is volgens hem nu te veel versnippering en door clusteren zou het ook goedkoper kunnen worden.
Meer windmolens op land
Het kabinet stelde op basis van suggesties van de provincies in maart 11 locaties voor grote windmolenparken vast. De windturbines moeten in 2020 gezamenlijk 6000 megawatt realiseren. Ze komen in de gebieden Eemshaven, Delfzijl, N33 (Veendam/Menterwolde), Drentse Veenkoloniën, Wieringermeer, IJsselmeer Noord, Flevoland, Noordoostpolderdijk, Rotterdamse Haven, Goeree-Overflakkee en Krammersluizen.
Het kabinet streeft naar meer duurzame energie, omdat dit beter is voor het milieu en er minder fossiele brandstoffen beschikbaar zijn. In Europees verband is afgesproken dat over zes jaar 14 procent van alle energie duurzaam wordt opgewekt. Bedrijven gaan de parken bouwen.
Naast de windmolens op land komen er ook windmolens op zee. Vorig jaar werd afgesproken dat die in 2023 minimaal 4400 megawatt zullen opwekken. Het is de bedoeling dat de energieproductie in 2050 volledig duurzaam is; in 2023 moet 20 procent van alle energie duurzaam worden opgewekt.
Lees ook
Deze windmolen is superefficiënt, relatief goedkoop en veilig voor vogels
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl