Woensdag stemde een Kamermeerderheid in met de strengere bankregels waarover minister Jan Kees de Jager (Financiën), de banken en toezichthouder AFM in maart een akkoord bereikten. Voortaan mag de hypotheek niet meer dan 110 procent van de aankoopwaarde van een huis bedragen. Ook mag een hypotheek nog maar voor maximaal de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij zijn.
Een andere bron van onrust onder potentiële kopers is volgens BAM de discussie over de hypotheekrenteaftrek. Daar zal het huidige kabinet-Rutte niet aan tornen, maar de vraag is wat er na deze regeerperiode gebeurt. Bestuursvoorzitter Nico de Vries wil dat Den Haag voor langere tijd ,,zeer duidelijk” is over de hypotheekrenteaftrek.
Witzel
Volgens topman Gerrit Witzel van Heijmans is de hypotheekrenteaftrek geen discussiepunt. ,,Voorlopig is daar duidelijkheid over en mocht dat veranderen, dan gebeurt dat niet van maandag op dinsdag. Dat hebben we bijvoorbeeld ook gezien bij de verhoging van de pensioenleeftijd.”
Witzel zou wel graag minder overheidsbemoeienis zien in de hypotheekmarkt. ,,Dat kunnen we in belangrijke mate overlaten aan de hypotheekverstrekkers, die hebben goed zicht op wat wel en wat niet kan. Daarbij kent Nederland geen historie van overkreditering. Het zeer geringe aantal van gedwongen verkopen, circa 2500 vorig jaar, onderstreept dat.”
Hogere verkoop
BAM wist in de eerste drie maanden van het jaar 662 huizen te verkopen, tegen 553 in het eerste kwartaal van 2010. De hogere verkoop was wel voor een deel te danken aan kortingen op de verkoopprijzen. Bij Heijmans daalde de huizenverkoop in de eerste vier maanden van 400 stuks naar 355, waarbij de markt in april inzakte.
,,Nietsdoen is geen optie, maar het oplossen van de problemen op de huizenmarkt is een complex probleem'', aldus Witzel. Volgens de Heijmanstopman zijn er onder meer problemen op de arbeidsmarkt, waar het aantal zzp'ers toeneemt. ,,Onder de nieuwe regels krijgen zij niet meer zomaar een hypotheek, waardoor zij moeten huren. Er moeten meer huurhuizen komen in de vrije sector, waardoor zzp'ers en andere huurders niet in te goedkope woningen blijven zitten.''
De somberheid van de bouwers over de huizenmarkt werd eerder deze maand al verwoord door Rabobank en ING. Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland zag in maart een flinke daling in de huizenverkoop door de strengere hypotheekeisen. De bank denkt dat de prijzen van woningen dit jaar met 2 procent zullen dalen en volgend jaar met nog eens 2,5 procent. ING concludeerde dat de interesse in koopwoningen na een opleving eind vorig jaar weer is afgenomen. Ook ING zag de nieuwe hypotheekeisen als voornaamste struikelblok.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl